furkan-turgut2049
Bugün hava 0(sıfır) derece,yarınsa iki katı olacak. Peki yarın hava kaç derece olacak?
kemal-bay-hickimse7261
-2 derece dedikten sonra matematiği yavaşça terk ediyorum .
kemal-bay-hickimse7261
@venividi Mutlak sıfır dememiş ki (:
necmi-tufek7866
Soruda belirsizlik var.
Havanın sıfır derece olması matematiksel bir sıfır olamaz. O zaman sıfırın iki katı yine sıfır olur. Eğer gerçek tanımıyla yazarsak, "bu gün hava 273 kelvin. Yarın iki katı olacak" gibi bir soru oluşur. O zaman da anlamsız bir sıcaklık ortaya çıkar.
Ama sanırım mantıksal bir yanıt verilecekse. yarın hava yarım derece olacak demek gerekir. Çünkü eğer hava 1 derece olsaydı yarın 2 derece olacaktı. Bu gün sıfırsa yarın iki katı yarım derece olur.
Ya da soru başka türlü sorulmalı.
vide-supra1191
Hava sıcaklığının dinamik olarak değiştiğini ve tam olarak sıfır olmasının neredeyse imkansız olduğunu düşünürseniz mutlaka ikiye katlanabilir bir değeri olacaktır ve anlamsız da olsa isterseniz matematiksel olarak bir kat alabilirsiniz. Sıcaklığı farklı referans noktalarına göre ölçerek belirlediğimizden teoride bir noktaya sıfır verilmekte fakat ısı enerjisi ise maddenin en düşük kuantum durumunda dahi sistemden uzaklaştırılamayan kinetik enerji anlamına gelmekte. Yani sıcaklık tek başına konuşulduğunda katları olarak bir anlam belirtmez.
necmi-tufek7866
Buradaki sıfır kavramı zaten göreceli bir kavram. Nasıl ve ne anlamda "sıfır" olduğu belirtilmemiş.
Ayrıca bir diğer sıkıntı yarınki havanın bu günkünün iki katı ama eksi yönde mi artı yönde mi olduğu da belirgin değil.
Sonuçta sıfırı gerçekten bir ısı derecesi olarak alır, eksi ve artı yönlerde devamlılık gösterdiğini de kabul edersek söylediğim gibi ısı eksi veya artı "yarım" derece olmalı.
vide-supra1191
Varsayımınıza göre aralık değeri için bir değer atıyorsunuz anladığım kadarıyla. Fakat havanın ilk ısınma değeri değişken oluyor bu durumda. Yani hava 3 derece olsaydı 6 derece olacaktı. Yani başlangıcı 1.5 mi olmalı? Yani hava -1.5_ 0_1.5_3_6 serisini izleyebilir. Aynı şekilde dediğiniz gibi -0.5_0_0.5_1_2 de olabilir.
vide-supra1191
Varsayımınıza göre aralık değeri için bir değer atıyorsunuz anladığım kadarıyla. Fakat havanın ilk ısınma değeri değişken oluyor bu durumda. Hava 3 derece olsaydı 6 derece olacaktı. Yani başlangıcı 1.5 mi olmalı? Aynı şekilde hava -1.5_ 0_1.5_3_6 serisini izleyebilir ya da dediğiniz gibi -0.5_0_0.5_1_2 de olabilir.
necmi-tufek7866
Zaten anlamsız bir soru için gereğinden fazla ayrıntıya girmeye gerek yok.
Sıcaklık, 2, 1, 0, -1, -2 şeklinde devam edecekse sıfırın değeri iki adet 0.5 olur. Yani yarım derece. Ben böyle bir mantık yürüttüm.
Mutlaka böyledir demiyorum, sadece anlamlı bir sonuca varmak için çıkarsama yapıyorum. Bir ve sıfır arasında elbette sonsuz bir bölme işlemi olur. Ama sıcaklık açısından daha küçük kesirlerin pek anlamlı olacağını yani belirli bir değişiklik yaratacağını sanmam.
Tamamen yanılıyor da olabilirim. Bir iddiam yok.
seren-gulge6639
İki türlü ölçme vardır. Bunlar doğrudan ölçme ve dolaylı ölçmedir.Hava sıcaklıkları ölçümü dolaylı ölçmeye girer. Dolaylı Ölçmede de kıyaslama yapamazsınız.Hava sıcaklığı bugün x ise yarn iki katı 2x olacak diyemeyiz. ..
venividi7017
@Perfection onu mutlak sıfır diye yazmadım. mutlak sıfırdan 0°C dereceye 1 kat, bunun 2 katı +273.15°C şeklinde düşündüm.
mustafa-serif8402
Çevirince şu sonuçlar çıkıyor: 64 fahrenheit, 17.777777778 derece, 523,67 rankine, 290,92777778 kelvin
furkan-turgut2049
Arkadaşlar bu soru Discovery Channel izleyenler bilir,bikaç sene önce Brainiac adında bir programda John Tickle ile Bilim adında bi köşede Einstein'ın sorduğu zeka sorularından biridir.Soru ne eksik ne fazladır."Burada ki amaç farklı düşünme yöntemlerini ortaya çıkarmak ve gerçekten insanları düşündürmektir.Sorunun gerçek bir cevabı yok,eğer varsa bile Einstein'den başkası bilmiyor" şeklinde ilerleyen bölümlerde bir açıklamada bulundu.
gorkem-bilim6919
ygs sorusu :D