omer-karanlik-profil5833
n>2 ve a, b ve c tamsayı olmak üzere
a^n + b^n= c^n önermesine göre;
omer-karanlik-profil5833
1^3+2^3 : c^3
c kaçtır_?
fermat ın son teoremi
kemal-bay-hickimse7261
Karakök aldım , üslü sayılarınından yola çıktım , kesiri ekslili seçip bir şeyler yapmaya çalıştım ama yok bulamadım . Çözümü var mı acaba ? Varsada bence büyük bir sayı olmalı çünkü c ' ye 63 ve 84 gibi değerler verdikçe 8 geliyor . (:
omer-karanlik-profil5833
ünlü matematikçi fermat ın son teoremiymiş bu...
çözene birşeyler varmıymış neymiş...ilk denediğim rakamlarda böyle bir önermenin yanlış olacağıydı ama bilemedim çok basit geldi çünkü...o yüzden buraya yazdım ama :D
ofluhoca613249
Bir zamanlar ben de senin gibi bu ünlü ve ödüllü soru çeşitleri üzerinde çalışmıştım.. Bu Fermat Teoreminin en tuhaf özelliği n=4 olarak aldığında her iki tarafında kökünü aldığında pisagor teoremini elde etmen..
ofluhoca613249
Bir zamanlar ben de senin gibi bu ünlü ve ödüllü soru çeşitleri üzerinde çalışmıştım.. Bu Fermat Teoreminin en tuhaf özelliği n=4 olarak aldığında her iki tarafında kökünü aldığında pisagor teoremini elde etmen..
ofluhoca613249
mert4867
gerçekten sıkı bir teorem, çözümünü merak ettim...
burak-baycinar5706
işlem yapmaya gerek yok c^3=1^3+2^3 o halde c=3 denklem yaparak devamı gelebilrmi bilmiyorum.
omer-karanlik-profil5833
@burak bayçınar 1 in küpü ile 2 nin küpünü toplarsa 3 ün küpünü mü bulursun...
omer-karanlik-profil5833
1 in küpü:1
2 nin küpü:8
3 ün küpü:27
1+8:27 mi diyorsun şimdi
murat-kaya6889
galiba ben fermatın son teoremini çözdüm .
şöyle kiiiii:
a^3+b^3:c^3 a:0 , b:0 c:0 (niye sıfır tam sayı değil mi ki) n=3 olmak zorunda bile değil 4,5,6... bir sürü çözüm buldum hatta sonsuz çözüm buldum. hakketten çözene ödül filan yok mu , nereye baş vurmam lazım . :) arkadaşlar şaka bi yana çok güzel bi teorem güzel olmasıda basit olmasından geliyor ama bi çözümü yok , en azından şimdiye kadar bunu sağlayan hiç bir değerin varlığı her kesin kabul ettiği bir şekilde ıspatlanamadı . ama bu konuda insanın içini yakan asıl şey şu ,fermat bu bu teoremi yazdığı sayfanın en altına şunu yazar : BU TEOREM İÇİN ÇOK GÜZEL BİR İSPATIM VAR ANCAK YAZMAK İÇİN SAYFADA YETERİNCE YER KALMADI . yada ona benzer bi cümleydi :) . son olarak şunu ekleyeyim bu teoremi ispatlayacam diye sayfalarca ispat yazıp kafayı yiyen tanınmış prefösor sayısı çoktur , bakmayın denklemin öyle basit durduğuna ,değer verme yoluyla pek çözülecek gibi durmuyor .:D