dogukan-atasoy3154
kara delikler ışığı yuttuğuna göre biz onları nasıl gördük ?
vide-supra1191
Yakınlarındaki maddelere uyguladıkları devasa kütleçekim kuvvetinin etkilerini gözlemleyerek. Karadeliğin çok yakınından geçen bir yıldızdan çektiği gazı milyonlarca derece sıcaklığa ısıttığında yaydığı x ışınlarını gözlemleyerek ya da galaksi merkezlerindeki karadeliklerin yakın yörüngelerindeki yızdızların aşırı hızlı yörünge değişimleri sayesinde orda olduklarını belirlemek ve ortalama kütlesini hesaplamak da mümkün.
ismail-celik4804
biz karadelikleri gözümüzün algıladığı dalga frekansıyla yani ışıkla algılayamıyoruz vide supranın dediği gibi başka şeylerle ölçümlüyoruz ayrıca karadeliğe yaklaşan bir cismin git gide yavaşladığını biliyoruz https://www.youtube.com/watch?v=5vknxqofJSA
kemal-bay-hickimse7261
Bizim umweltimiz 400 nm - 780 nm arasında . Yani evrensel görüş umweltinin 10 trilyonda biri . Biz direkt görmedik , oyuncaklarımız ile gördük . (:
mustafa5335
hawkins karadelikler gözlenmeden önce negatif itki kuvveti sayesinde çok az da olsa ışık hüzmesinin karadelikten kurtulabileceğini hesaplamış ve kara deliklerin çok az da olsa parıltılı görünebileceğini hesaplamıştır. ve yanılmıyorsam kısa bir süre önce bu konuyla ilgili bulgulara rastlandı. bununla ilgili yazıyı en az 15 yıl önce okumuştum bu yüzden çok fazla ayrıntı hatırlamıyorum. ama aşırı kütle çekiminin negatif kütle çekimini çok az da olsa doğurduğundan bahsediyordu... karadeliklerin bulgularını vida supra çok güzel sıralamış bende eksik kalanı tamamladım.
hakan-cabbarcan1815
hawkins karadelikler gözlenmeden önce negatif itki kuvveti sayesinde çok az da olsa ışık hüzmesinin karadelikten kurtulabileceğini hesaplamış ve kara deliklerin çok az da olsa parıltılı görünebileceğini hesaplamıştır. ve yanılmıyorsam kısa bir süre önce bu konuyla ilgili bulgulara rastlandı. bununla ilgili yazıyı en az 15 yıl önce okumuştum bu yüzden çok fazla ayrıntı hatırlamıyorum. ama aşırı kütle çekiminin negatif kütle çekimini çok az da olsa doğurduğundan bahsediyordu... karadeliklerin bulgularını vida supra çok güzel sıralamış bende eksik kalanı tamamladım.