spayd114796
Zaman önceden çok hızlı ve bundan milyonlarca,belki milyarlarca, yıl sonra durma noktasina gelen; yavaslayan bir kavram mı ?
spayd114796
Demek istedigim big bang den sonra hersey cok hizli bir sekilde gelismeye basladi ve evren gittikce genisledi, genişledikçe 'zaman' yavasladi yani bu olusma sureci bizim öngördüğümüz gibi değil de daha kisa.bir.sürede mi gerçekleşti? Örnek olarak evren 14 milyarlik surecinin , ki bu bizim dedigimize gore, ilk 5 milyarlik surecini daha kisa bir zamana sığdırmış olamaz mi ? Bu 5 milyarlık süreç 2 milyarlik bir zamana sığmış olamaz mı ?
dr-harvey-cushing5584
bu soruyu bende dun sordum bizim fizikist whatsapp grubunda
dr-harvey-cushing5584
bu konu hakkinda ben de cok supheciyim. mesela patalmanin ilk evrelerindeki muazzam sicaklik zaman kavramini da etkilemis olmali.
dr-harvey-cushing5584
daha detayli bu konuyu tartisalim
dr-harvey-cushing5584
gruba gel istersen https://chat.whatsapp.com/05sIf2GZDLiClrxq6CEoHa
spayd114796
Cevabin icin teşekkürler.. Bende sanirim senin gibi düşünüyorum.
burtay-mutlu-shibumi-tr1695
Fark etmez. Bunu biz gözlemleyemeyiz.
Bizim için geçen zaman ölçüsü, kat ettiğiiz zaman dalga sayısı miktarıyla alakalı.
Bu örgünün dışında olan bir gözlemci ancak kıyaslama yapabilir.
Ona göre "2 milyar yıl" da olsa, sadece "bir an" da olsa, bizim evrenimizde zaman "hızlanıyor veya yavaşlıyor" da olsa, bizim için "geçmiş olan süre" aynı değerdedir.
dr-harvey-cushing5584
ama genel gorelilik icin zamanin onemi buyuk. uzay zamanda isik hizinda yol alan ve kendince zamani duruduran bir sistem bigbang in ilk anlarina donebilir