can1623
Hawking Işınımı'nın kara deliğin çapı büyüdükçe azalacağı, küçüldükçe de artacağı öngörülüyor. Buna neyin sebep olduğunu basitçe tanımlayabilir miyiz ?
kemal-bay-hickimse7261
https://www.fizikist.com/hawking-isimasi-kara-delikler-karanlik-midir/ Burada hawkingin matematiksel formülleri ve açıklamaları var .
Daha büyük karadeliklerin daha az sıcak olduğunu hatırlıyorum . İlkel karadelikler dediğimiz karadeliklerin nasıl yok olduğuna en iyi açıklama hawking ışıması idi . Hawking ışıması süper kütleli karadeliklerin erken dönemlerden bu yana nasıl buharlaştığını gözler önüne seren bir fenomen diye biliyordum . Ama emin değilim , okuduğum makale elimde olmalı olmadı bulur bakarız .
vide-supra1191
Sorunun cevabı sanki denklemin matematiğinin yorumu gibi. Sebebini basitçe tanımlayabileceğimizi düşünmüyorum çünkü denklem kuantum alan ve genel görelilik denklemlerinden türetilmiş. Sebebini ben de bilmiyorum ama negatif ısı kapasitesi sonucu bir karadeliğin yaydığı radyosyan arttıkça ısınıyor olması ve ısındıkça daha çok radyosyon yayıyor olması oldukça ilginç.