burtay-mutlu-shibumi-tr1695
"Boyut" nedir?
Fringe, X-files dizilerinden çıkma sorgu ve konular çoğalıyor. Biraz "fizik" (???)
Fizikte kullanılan matematiksel olarak temsil edilebilen "boyut" nedir?
Elimizde 3 tane somut boyut var. Bunlara Uzamsal boyutlar diyoruz: En, Boy, Yükseklik ve koordinat sisteminde de (x, y, z,) ile ifade ediyoruz.
Sadece bir tane soyut boyutu tanıyoruz. Zaman. Uzaysal bir boyut olarak onu da (t) ile ifade ediyoruz.
Ancak Einstein 4 boyutlu bir evren tanımlamış olsa da, daha sonraki hesaplamalarda 5 boyut kullanıldı. Hesaplardaki doğrulamanın gücünden böyle bir boyutun varlığı da kabul edilebilir oldu...
Uzun zaman sonra, özellikle sicim teorisinin gelişimi ile boyut sayısı 10 sonra da 11 oldu.
Sorular:
* Boyutların birbirine dik olduğunu biliyoruz. Ancak bu her koşulda geçerli mi?
* Somut ve soyut boyutlar için, "ortak bir fiziksel tanım" ne olabilir? (Her ikisini de kapsayacak kadar basit, öz bir tanım lazım)
Not: Flimlerden etkilenerek ve boyut kavramının yanlış kullanılmasından dolayı, bir üst veya alt boyuta geçince, ilgili boyuttaki fiziksel varlığın gözlenemeyeceği düşünülüyor.
Bence, zaten tüm boyutlarla iç içe yaşadığımızdan, değiştrebileceğeimiz tek şey ; "sadece bakış açısı" olacaktır.
Fringe, X-files dizilerinden çıkma sorgu ve konular çoğalıyor. Birazcık "fizik" (???)
Fizikte kullanılan matematiksel olarak temsil edilebilen "boyut" nedir?
Elimizde 3 tane somut boyut var. Bunlara Uzamsal boyutlar diyoruz: En, Boy, Yükseklik ve koordinat sisteminde de (x, y, z,) ile ifade ediyoruz.
Sadece bir tane soyut boyutu tanıyoruz. Zaman. Uzaysal bir boyut olarak onu da (t) ile ifade ediyoruz.
Ancak Einstein 4 boyutlu bir evren tanımlamış olsa da, daha sonraki hesaplamalarda 5 boyut kullanıldı. Hesaplardaki doğrulamanın gücünden böyle bir boyutun varlığı da kabul edilebilir oldu...
Uzun zaman sonra, özellikle sicim teorisinin gelişimi ile boyut sayısı 10 sonra da 11 oldu.
Sorular:
* Boyutların birbirine dik olduğunu biliyoruz. Ancak bu her koşulda geçerli mi?
* Somut ve soyut boyutlar için, "ortak bir fiziksel tanım" ne olabilir? (Her ikisini de kapsayacak kadar basit, öz bir tanım lazım)
Not: Flimlerden etkilenerek ve boyut kavramının yanlış kullanılmasından dolayı, bir üst veya alt boyuta geçince, ilgili boyuttaki fiziksel varlığın gözlenemeyeceği düşünülüyor.
Bence, zaten tüm boyutlarla iç içe yaşadığımızdan, değiştirebileceğimiz tek şey ; "sadece bakış açısı" olacaktır.
kemal-bay-hickimse7261
Üst boyuta yada ileri boyuta çıktıkça değişen şeyin '' madde yada enerji '' değilde ; o '' madde yada enerjinin '' , o boyutun fiziksel parametrelerine göre '' farklı titreşmesi '' sonucu , farklı davrandığını düşünüyorum , veyahut bu ve bu tarz bir düşünce güncel bilime göre kabul edilebilir bir şekikde mantıklı .
Örneğin karadeliklerdeki tekillikler , tamamen başka bir '' enerji-madde '' formu mudur ? Yoksa '' bildiğimiz '' madde ve enerjinin '' karadelik boyutunda ( tekilliklerde ) farklı davranması sonucu mu oluşur ?
Veyahut fizikçiler şunu da sormalı kendilerine ; '' Bizim şuan ki matematiğimiz , yeni parçacıklar ile gelişmeye mi eğilimlidir ? Yoksa temel kabul ettiğimiz parçacıkların ve fenomenlerin , yeni tanımlanmış boyutlardaki '' rasyonel ve harmonik '' olmayan davranışlarına mı eğilimlidir ?
Ki zaten soruyorlardır , ben biraz hava katmak istedim (:
Asıl soruya gelince , boyut kavramının 2-3 kaynaktaki spesifik olmayan açıklamalarını biliyorum sadece o yüzden sıradan bir açıklamanın yaratıcı düşünceleri baltalamasın diye paylaşmadım . Sadece boyut kavramının '' temel fiziksel '' parametreler ile çok daha fazla ilgili ve bağlantılı olduğunu ifade etmeye çalıştım . Ve son olarak gizli '' steminiz '' algılandı zihnim tarafından . (:
Enerjinin farklı duurmlardaki, farklı türevlerini tanımlayabiliyoruz (Kinetik, potansiyel, elektrik, elektromanyetik, radyasyon, çekim, itim, kimyasal, fiziksel, vs.vs) . Ama sonuçta biliyoruz ki, hepsi "aynı enerji" nin farklı durumlardaki hali ve tanımı... Bu sayede birbirine dönüştürebiliyor, kayıplarımızı hesaplayabiliyor ve verimlilik sonuçlarını saptayabiliyoruz.
Odunu yakıp, suyu ısıtıp, buhar ile türbini çevirip, elektrik hattından ilettiğimiz elektriğin kaç kilometre sonra ( telin çapına ve uzunluğuna göre) elektrik motorunda yüzde kaç verimle iş üretebileceğini hesaplayabiliyoruz.
Bunun anlamı, hangi koşulda ve durumda olursa olsun, asıl olan enerjinin "tek" olduğu olmalı bence.
Yani enerji ,enerjidir. Diğer her şey ayrıntıdır ama özelliğini bozmuyor olmalı.
Buna göre, karadelik içinde de bildiğimiz aynı enerjinin (maddeyi de enerji olarak kabul edersek) "farklı bir davranışı" ya da "davranışsızlığı" olmalı tekillik. Enerji kaybolmuyor. Sadece tanımlayabildiğimiz değerlerde değil bu durumda iken...
Bence de, titreşim yapması parametrelerine göre göre, enerjinin tanımlanmasını belirliyor. Yani hiç titreşim yapmayan bir enerji, bize göre tanımsız , yok, tekil oluyor olabilir.
Bildiğiniz gibi, buradan enerjinin titreşim yaptığı-hareket ettiği alanı, "boyut" olarak tanımlamayı öneriyoruz bu durumda... (Belki biraz daha farklı ve gelişmiş tanım da olabilir.)
Bu önerme sağlam mı, değil mi? Bunu sorgulamak gerekiyor gibi bence...
Eğer boyut bir "titreşim alanı" ise, 1 boyut, 2 boyut, 3 boyut ve sonra diğerleri bu tanıma nasıl dahil edilebilir?
kemal-bay-hickimse7261
Önermenin benim çok az fizik bilgime göre mantıklı olduğu düşüncesindeyim .'' Enerji-Madde '' , '' Dalga-Parçacık '' gibi ikilemlerin ve daha bilmediğim onca fiziksel ikilemin ; bulunduğu ortam ( boyuta , zemine ) ile bağlantılı olduğunu düşünüyorum ben . Ama bu düşüncem , az bilginin nesnel olmaya yakın bir çıkarımından fazlası değil bana göre .
Sicimler teorisi, her parçacığın aynı enerji ipliğinin farklı (kuvvette) bir titreşiminden oluştuğunu öngörüyor.
Buna göre 1 boyutlu bir sicim, sadece "bir çizgi üzerinde" ileri geri titreşip tek boyutlu bir alan işgal ederken, 2 boyutluda bu titreşim iki (birbirine dik) alanda oluyor. Sonuçta "bir düzlem"de titreşip 2 boyutlu bir alan işgal etmiş- oluşturmuş oluyor.
Buradan 3 boyut'lu alanı tahmin etmek matematik bilgimizden dolayı kolay. Ama ondan sonraki soyut dediğimiz boyutlar için, bakışın geliştirilmesi ve sorgulanması gerekiyor.
zafer-kaan-karan4614
Boyut bizleri ilgilendiren alanıyla tanımlarsak,üzerinde hala farklı fikirler yürütülen,ancak mantıksal varlıkları konusunda bilim ve fizik dünyasının %99 hemfikir olduğu bir yer.Bi şekilde mantıksal olarak varlıkları kanıtlanıyor.İlk 3 boyutu zaten biliyoruz.4'te bi anlamda bildiğmizi varsayalım;Asıl tartışmalar 4 ve sonrasında çıkıyor.Dereceleri olsun,varlıkları olsun.
hic-kimseyle-tartismaz9132
@Zafer Kaan; Yani ?
yunus-ilik5290
şşte zaman kavramını n tüm evrensel alanlar arası titreşim farkı olduğu yani tüm evrenler arası titreşim hızının evrimsel zamanı oluşturduğu görülüyor, öyle düşlemekteyim ve bizim algılarımız dedektörlerimizde bi hız sınırı algılayabilir, helede mekenik ortamın etkilerindeyse . ezberci eğitmeyi sorgulamalıyız, ışık hızının frekansından bizi ses hızının alanına çekiyor. sanatçılarımızı söz lerle ışığın ve tüm duyuların yoğunlaştığı şekilsel kavramlar arzulamakta ortak bilincimiz ,bize yardım edin. santçılarımız yardım kelimesini hissedince vala kimse onları durduramaz , sanatın gücü çağımızın aydınlanmasıdır.kuantum çağının en derin doğru şekillerini tüm hissettiklerimizle canlı hologramlar haline getirin, hologram konusunda sabırlasırasını geciktiren sanatçılarımız, tiyatrocularımız, aaaa hadi ama yaratın, kızmaya başlıyoruz. matrıx'in ikinci bölümünü yani matrıx yeniden yazıldıda ikizleri izleyin, biri sağ, diğeri sol beyin kızmaya başlıyoruz diyorlarya. beynimiz olarak ortak bilinç anlamak istiyor aaa kızmaya başlıyoruz.sanatçılar dünya titreşimine katılmadan hepimizin titreşimine ulaşan yolu bulamayız. bulmamıza yardımcı olurmusunuz. siz kimseyi kıramazsınız münür hoca, şenşen, kürtlerin ortek yaşamının genlerini izleyip, ortak bilinçte uzun zamandır niye kaosa sürüklendiğimizi sağlayacak anahtarcı o
yunus-ilik5290
yani kürtlerle türklerin şamanik dönemlerde kürtlerle olan evriminin bize nasıl şeyler katacağını görmek istiyoruz bize çok çok yardım etmelisin. biliyorum sanatçıların yükü ağır, ama bizim için bu senin hayatın olacak bunu hissediyorum. ha hani ucube , sanatın kavramına, onu karalamak için ucube yakıştımı, bunu yakıştırıyorsunuz çünkü müs ' LİMANLIĞI görün, ucubenin ne olduğunu oğrenmek istemiştın, ama utanmadan olmuyor, zihin içle bağlanamıyor, ne var yani gelecek bilincimizi görüp yavrularımızı kız çocukların ,erkeklerin LİMANLIĞIN'DAN kurtarmayı isticeğini biliyoruz. ancak şu gemiciklerle korkudan güç için yığdığın para balyalarını hepimiz için kullan, para kullanılmalıdır, çünki oda bizi kullanıyor, bizde onu kullanalımda görsün gavat. hani şu sıfırlayın diyordunyaz hani gemiciklerinin kaptanı anlamamış gibi babacım falan diyoduya işte o paraları hepimizin kuantum çağına girmesi için kullan. bize yerlerini söyleme senin onları çalmadığını korku bilincinin çağraları olduğunu kavradık, onun için münür hocamız, adile naşıtımız ayşen gurudamız, zilli müjde ar . bak bak soyisme ''AR'' nerdeymiş görelim . çünki kızlarla erkekler arası bağlantıda bize yardım etmeseydı '' AR'' edip pişmanlık duyacağini çok iyi biliyordu.. bak bak ya ya'' AR '' duyuyormusun. bunun için utanmalısın hemşerum karadenizi inadı için bizle seferber olurmusun , ,erdoğan usta, şener usta , hababam sınıfınını , kemal sunalı (HOLOGRAMLA , kuantum bilinçe ' yapay zekayla bağlantılarımızı bekliyorum aa siz dahisiniz fizikçiler dünya dahilersiz çok renksiz sığ olurdu bu konuda acilen bize yardım etmelisiniz. bunu şimdiye kadar anılıcağını düşünmüştüm. hadi ama kızmaya başlıyoruz zzzzz
yunus-ilik5290
mehmet yiğenim ailemizin sanatçısı duyguların hologramı sana ihtiyacımız var. kızlarında sana soruları var, yardım etmek istersin dmi? seni gidi çakall
yunus-ilik5290
mehmet yiğenim okan bayülgenle bağlantı kurarsın seni matrix gezgini,sanatçımız seni arasın ama aen onu bulabilirsin ikinizde yardımcı olun sizin yorumlarınıza sanatsal ihtiyacımız var .. eee hadi mehmet zihninin zillerine ihtiyacımız var . kızmayı bırakıp zilleri çalalım bakalım, bi hologramlayalım. salvador dali le sizi hologramda görmek isteriz .e hadi ha di bize yardımcı olun , valla merak ediyoruz..zzzz
yunus-ilik5290
bi itirafta bulunimmi hepimiz sanatçıyız aslında ama bu çağın renklerini hologramlaştırmda gençlere ihtiyacımız var kızlar görev sizin gençlere görevlerini hatırlatın kızlar size eee hadi had deyemiyorum çünki ohhoo kızlar artık zzzzzz... zzzz... zzzz. bu sorundan sıkıldı, erkekli kızlı hologramınızı görmek istiyoruz gençler. artık zamanı ...çok utanacağız çok küçük kızların bedene oranla büyük zihinlerinden , bedene sığmayan duygularından bunları öfkeyle korkuyla budayan toplumumuzun hatalarını gösterme zamanı çocuk, yetişkin gelecek hologramımızı görmek istiyoruz. çocuklarımızın korkularını , ve korkutmamızın ne n kompleks içinden çıkılmaz korku döngüsüne haps etmekten utanmazmısınız?
yunus-ilik5290
arap halklarını müs' limanları çocuklarının renkleriside karalara sarıp robotlaştırmalarına vicdanınızın rahatsızlığı ızdırabını duyduk size yardım etmeliyiz bize yardımcı olurmusunuz kabuktaki hayaleti lüsy filminden sonra izleyin sanırım sinemalarda izliycez bak sahtecilik sanatçıların kavrulduğu ısıyı yükseltiyor onları yaktığınızın farkındamısınız. artk zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzoldular bize söyleyeceklerini beraber dinleyelim ve onları izleyelimmi?çocuklarımız için buna değmezmi?
yunus-ilik5290
kedicikler her türlü zzzzzzzzzzzzzz ona göre. dawkins,ingiliz , darvinin hologramını sizle paylaşır ortak bilincimize katkılarını engellemek için orda olamazsınız. bunu hissediyorum. ama ingilizler şimdiki kuantum zaman çağında zihinde yer darlığı olmayacağını eklemeli bunu fransızlarla tartışmalı. algı ooperasyonlarıyla fıransızları bize eşcinsel göstermeye çalışmadınızmı, bize pis tuzaklar kurmuşsunuz. insanlığın evrimsel gelecek bilincini hologramlaştırmağa uğraşırken meğer bizi yok etmeye çalışan hainler var.... ya ya yaaaaaaaaaaaa gördünmü hainliğin ne olduğunu, cevat babuna çok bildiğini sandın dimi spermle yumurtanın birbirine sarılmak için aldığı yolda furuktoz olduğunu. şekeri severmisin? bilmese kahin olmazdı.mi?
yunus-ilik5290
mi mi miiii hepimiz korkutulanla ve oluşan korkularımızla kuantum çağımızda yüzleşmeliyiz. yoksa başaramayacağız. benim için buda için isa için, musa için, muhammet için,hepimiz için, artık ayrımcılığı bırakmalıyız bunu sanatçılarımız, fizikçilerimiz. hepimizin yardımıyla holoramlaştıralım lütfen hepimiz için.
yunus-ilik5290
yunus gümüş köyümüzun sanatsal ailesi sanatsal hologramları , beni bigün şaşırttın, çok faydası oldu anlatayım. ya arkadaş insanımız hababam sınıfının, kadrosundan, ADİLE NAŞIT VE TABİKİ MÜNÜR ÖZKUL. ya hababam sınıfı özlemi....tüm hepsinin yanında ozamanlar küçükken,ayşen guruda' yı enteresan bulurdum. hiç yüzünü estetik yaptırmadı dimi?tüm filmlerine sadece bu yeterlimiydi ? sorguladık ne anladık haliyle her izleme isteği duyduğumuzda neyin özlemini çektiğimizi hissedemedik, hep konuştuk inat ettik çünki bilmiyorduk, artık zamanı geldi masallarımızı hologramlara çizelim . uzay filmlerinde geçmişten bize bırakılan mesajları bulmak ne kadar sevinç verirdi dimi? yapıştır yapmışız sormadık, birazda benim
yunus-ilik5290
köyümüzün sanatsal yönü bi aralar söyle bişey söyledi, ya dedi biz niçin hababam sınıfını , kemel sunal filmlerini hep izledik, o kadar güldürdüler biziki ne söylediklerini neyi resmettiklerini bilmemize rağmen önemsemedik, zihin bildiğine yoğunlaşıp yeni şekiller yaratır. ya ya ya hani insanı arketip hologramımızı gördünmü?ya tanrı ordaysa.?geleceğin korku bilincinin sonuçlarını tekrar yaşamalımıyız. tanrıyı korku? mu yarattı. ondan kendinizi o derece korkuttunuzki? araya aracı soktunuz. tanrınızın rüyalarından bile korktunuz.? tanrıyı rüyasında görme isteğinin önündeki korku duvarını gördünmü, tanrını bile hapsettin gördün mü?