ahmet-yilmaz2230
Einstein'ın "hayatımda yaptığım en büyük hata" dediği kozmolojik sabit konsepti günümüzde neden kabul görüyor?
kemal-bay-hickimse7261
Şuan ki uzay-zaman da kozmolojik sabit kabul görmez çünkü evrenin genişleme hızı evrenin her yerinde farklı ölçülüyor . Kozmolojik sabit fikrini , edwin hubble'ın keşfinden sonra düzeltmiştir zaten .
ali-yildirim3403
genişlemeye göre biz güneşten uzaklaştığımızda kozmolojik saat geçerliliğini yitirimi?
kemal-bay-hickimse7261
'' Kozmolojik saat '' kavramı şuan gözlemlediğimiz uzay-zaman yapısında mantıksız bir kavramdır .
Evrenin içindeki tüm madde ve enerji için sabit herhangi bir saat yada referans noktası yoktur vede evrenin şekli ve dokusu yüzünden de olamaz . Güneşe 147 ve 152 milyon km mesafelerde yaklaşır veya uzaklaşırız bunun akabinde mevsimler oluşur . Yani güneşe yakınlaşıp uzaklaşmamız sadece dünya gezegenindeki periyotları etkiler , tüm kozmosu değil .
can1623
kabul görüyor çünkü einstein'in önerdiği rakamlar yanlış olsada evrenin genişlemesine sebep olan madde yoğunluğuna bağlı küçük farklarla bir kozmolojik sabit hakim durumda. eklemek isterim ki mevsimlerin oluşma sebebi güneş ve dünya arasındaki değişen mesafe değil eksen eğikliğidir aksi takdirde aynı gün kuzey yarım kürede yaz güney yarım kürede kış tecrübe edemezdik.
sevim9136
Edwin Hubble'ın gözlemleri sonrasında kozmolojik sabit fikri terk edildi ancak son yıllarda yapılan gözlemler sonucunda tekrar kabul görmeye başladı. Benim konuşmak istediğim konu bu.
ahmet-yilmaz2230
Edwin Hubble yaptığı gözlemler sonrasında kozmolojik sabit fikri terk edilmişti ancak son yıllarda yapılan gözlemler sonrasında tekrar kabul görmeye başladı. Merak ettiğim neden farklı bir fikir geliştirmek yerine yeniden kozmolojik sabit fikrine geri dönülüyor?
http://www.bilimgenc.tubitak.gov.tr/makale/kozmolojik-sabit-nedir
kemal-bay-hickimse7261
Evet benim tanımım tam olarak doğru değil , eksen eğikliğinin oluşu kuzey ve güney yarım kürelerde farklı iklimler olmasını sağlar fakat güneşe yakılaşıp uzaklaşma ile mevsimlerin oluşması tanımı yanlış değil ama eksik bir tanımdır .
kemal-bay-hickimse7261
Evet benim tanımım tam olarak doğru değil , eksen eğikliğinin oluşu kuzey ve güney yarım kürelerde farklı iklimler olmasını sağlar fakat güneşe yakınlaşıp uzaklaşma ile mevsimlerin oluşması tanımı yanlış değil ama eksik bir tanımdır .