produksiyon1182
Yerçekimi bir kuvvet midir
kemal-bay-hickimse7261
Yer çekimi ; evrensel bir kuvvet olan '' kütle çekiminin '' gezegenimiz için özelleşmiş olan ismidir .
Dolaylı yönden evet bir kuvvettir .
ahmet-yilmaz2230
Yerçekimi tam olarak çözülememiş bir şeydir. Newton fiziğine göre kuvvet, Einstein fiziğine göreyse uzayzamanın kütleler tarafından bükülmesiyle oluşan bir etkidir yani bir kuvvet değildir. Quantum fiziğindeyse yerçekimi için hala genel kabul görmüş bir teori yoktur.
ahmet-yilmaz2230
Yerçekimi tam olarak çözülememiş bir şeydir. Newton fiziğine göre kuvvet, Einstein fiziğine göreyse uzayzamanın kütleler tarafından bükülmesiyle oluşan bir etkidir yani bir kuvvet değildir. Quantum fiziğindeyse yerçekimi için hala tamamlanmış bir teori yoktur.
ahmet-yilmaz2230
Yerçekimi tam olarak çözülememiş bir şeydir. Newton fiziğine göre kuvvet, Einstein fiziğine göreyse uzayzamanın kütleler tarafından bükülmesiyle oluşan bir etkidir yani bir kuvvet değildir. Kuantum fiziğindeyse yerçekimi için hala tamamlanmış bir teori yoktur.
oguzhan-aldemir3004
Newton YASALARInda ispatlandığı gibi F=m.a dır. Yani yerçekimi bir kuvvettir.
bkz=serbest düşme
ahmet-yilmaz2230
@oguz Işığın kütlesi yoktur. Yazdığın formüle göre F sıfır oluyor, yani yerçekimi ışığı etkilemez çıkıyor. Ancak yerçekiminin ışığı etkilediği kanıtlandı. Bu etki Einstein fiziğiyle açıklanabiliyor. Einstein fiziği Newton yasalarına(!) göre daha doğru sonuçlar verir.
kemal-bay-hickimse7261
Uzay-Zamanın geometrik bükülmesi ile kütle çekiminin bir ETKİSİ oluşur .
Fakat kütle çekiminin kendisi tüm bunlardan ayrıdır . Kütle çekiminin ne olduğu / nasıl oluştuğu / evrene fiziksel etkisi nedir sorularının yanıtları birbiri ile bağdaştırılabilir fakat kütle çekiminin 4 temel kuvvetten biri olduğu da aşikardır .
ahmet-yilmaz2230
@heathens Uzayzamanın bükülmesiyle kütle çekimi oluşur, ayrı bir şey değil.
omer-karanlik-profil5833
değerli dostum @shibumi ile mailleştiğimizde değindiğim bir konuydu eğer onda hala mailler mevcutsa paylaşabilir ama ben onunla paylaştıklarım üzerine kısa bir özet geçeyim...
1-diğer kuvvetlerin aksine kütle çekim kuvveti uzay-zaman dokusunun kendisini etkiler...diğer kuvvetler parçacıklar ve atomlarla ilgilidir.
2-ilk kuvvet kütle çekim kuvvetidir...evet yanlış duymadınız ilk kuvvet kütle çekim kuvvetidir....çünkü diğer kuvvetlerin oluşmasıda bu kuvvetin etkileri sayesinde oluşmuştur.
3-kütle çekim kuvvet taşıyıcısı gravitonun olmadığını düşünenlerdenim...çünkü ilk kütle oluştuğu anda kütle çekim kuvveti o kütle ile birlikte başladı ve gravitonunu oluşturabilecek zamanı yoktu...kütle çekim enerjisini ileten mekanizma ise uzay-zaman dokusunun kendisidir.
ve benim düşüncelerimden yola çıkarak kütle çekimi ile kuantum teorisini asla birbirine bağlamayı başaramayacağız... saygılarımla
ahmet-yilmaz2230
Söylemeden geçemeyeceğim uzayzamanın bükülmesiyle kütle çekimi oluşur, ayrı bir şey değil.
kemal-bay-hickimse7261
Ama anlamadığınız şey su ; soruda dolaylı yoldan kütle çekimi bir kuvvet midir deniyor . Siz ise kütke çekiminin nasıl oluştuğunu söylüyorsunuz . Alliance33 ve shibumi bu konuda bilgi sahibidir , dikkate almanız iyi olur bence .
ahmet-yilmaz2230
Einstein fiziğinde yerçekiminin neden bir kuvvet olmadığını açıklamak için kütle çekiminin nasıl oluştuğunu anlattım.
kemal-bay-hickimse7261
Yani kütle çekimi bir kuvvet değil tamamı ile uzay-zamanın geometrik eğikliği yüzünden oluşan / zamana etki eden bir '' şeyden '' ibaret ? Farklı ve bir o kadarda ilginç bir fikir . Kütle çekiminin bir kuvvet olmadığını düşünmenize neden olacak tüm argümanların linklerini yollarsanız çok sevinirim . Okuyayım ki eğer yanlış biliyorsam doğrusunu öğreneyim . Ben 4 temel kuvvetten biri kütle çekimi sanıyordum . İngilizce makale de olur sorun değil bu arada . (:
omer-karanlik-profil5833
@ahmet yılmaz uzay-zamanı ne büker_?
kütle uzay-zamanı büker...ben sana en başından itibaren anlattım...
eğer evrende tek bir kütle olsaydı ve bu kütle üzerinde yaşasaydın kütle çekim kuvvetinin farkında olur muydun_? olmazdın.
kütle çekim kuvveti en küçük ölçekte bahsedersek 2 kütle arasındaki ilişkidir.
bir kütle diğer bir kütleyi etkiliyorsa burada bir kuvvet mevcuttur...
ama sanılanın aksine bu kuvvet en temel şekli ile uzay-zaman dokusu üzerinden iletiliyor...
burtay-mutlu-shibumi-tr1695
21 Kasım 2016
From: Alliance33
sorun şurada işte 2. paragrafınızda belirtmişsiniz...graviton fırlatma olayı...ilk kütle oluştuğu sırada aynı anda kütle çekim kuvveti de oluşuyor...yani gravitonun oluşması için yeterli zaman yok....
uzay-zaman dokusu meselesine gelirsek zeminin tek boyutlu sonsuz sayıdaki enerji paketçikleri(iplikçikleri) şeklinde olduğu üzerine varsayıyorum...
bu durumda bu iplikçikler mevcut taşıdığı enerji miktarlarının üstüne ekstradan fazla bir enerji yükü geldi ve bu enerji yükünü diğer iplikçikler vasıtası ile ileterek diğer kütlenin oluşturduğu enerji iplikçiği ile birleşerek kütle çekim kuvvetini oluşturdular....
kütle arası mesafe ne kadar kısa ise kütle çekim kuvveti o kadar güçlü olur...çünkü iplikçikler arası etkileşme mesafesi kısa olduğundan.bu durumu ışığın dalga boyu gibi düşünebilirsiniz...ışık kaynağından uzaklaştıkça dalga boyu büyür taşıdığı enerji miktarında birim başına azalma görülür...işte kütle çekim kuvvetinin enerjisi de buna benzer 2 kütle arasındaki enerji iplikçiklerinin boyu ne kadar uzarsa taşıdığı enerji miktarı azalır.
From: shibumi_tr
Net bir ifade de bulunacak kadar konuya hakim değilim. Aslında hiç kimse hakim değil. Sadece varsayımlar...
Bence; Konuyu ele alırken, kütleyi, kütle çekim kuvvetini ayrı ayrı ele almak gerekiyor. Her nekadar ikisi birbiri ile bağlantılı gözükse de...
Bence de graviton isimli parçacık olmayabilir.
Normal parçacık temelli teorilerde, graviton etki-tepki ilkesiyle kuvvet taşıyor. İki kütle de birbirine graviton fırlatıyor ve kütleler birbirini çekiyor.
Mantığını hala anlamadım. Belki bu yüzden yoktur diyorum bende...
Diğer yandan kütle çekim alanı, bana göre bir yansıma alanı, kütleden kaynaklanıyor ama geniş bir alana yansıdığı için birim kuvveti çok düşüyor. alan olduğu içinde, mesafenin karesi ile ters orantılı düşüyor.
Diğer kuvvetler bir odaklanma kuvveti, mercekle güneş ışığının toplanması gibi, hedef ne kadar küçük ise odaklanan enerji o kadar yoğun oluyor.
Bunların en dışında kütleden yansıyan dalgalar var ki, işte en dışta olmanın getirdiği ters açı ve yansıma ile gelen dağılma bu durumu bize "diğerlerine oranla zayıf gösteriyor"
Hangi kuvvetin ilk oluştuğunu bilemiyorum. Hepsinin aynı ilke ile işleyebilmesi için aralarındaki bağı kavramak lazım. Muhtemel, belirttiğiniz gibi ilk kuvvet kütleçekim olmalı gibi ama ...
Burada benim tanım getiremediğim şey, uzay-zaman dokusunun bu kuvveti nasıl bir mekanizma ile taşımış olabileceği. Bana göre uzay-zaman dokusu, hafif enerji yoğunluğu olan bir akışkan...
Bu çerçeveden bakınca, kuvvetin nasıl taşınmış-iletilmiş olabileceği hakkında fazla bir fikrim yok. Bana akışkan içindeki hareketli parçacıkların durumu ilham verdi. (Aynı yönlü) Hareketli iki nesne arasındaki basıncın düşmesini ele aldım ama şu ana kadar bu yaklaşım pek destek görmedi.
Belki siz daha net ve farklı bir gözle bakıp, yeni bir tanım önerebilirsiniz.
İyi çalışmalar dilerim.
From: Alliance33
Kütle çekim kuvvetini taşıdığı varsayılan gravitonun olmadığını düşünüyorum...
diğer kuvvet taşıyıcıları atom ile ilgili iken kütle çekim kuvveti atom ile ilgili değil uzay-zaman dokusunun kendisi ile ilgili olduğunu düşünüyorum...
dolayısıyla bu kuvveti (enerjiyi) uzay-zaman dokusunun kendisinin ilettiği üzerine...
çünkü 4 temel kuvvetten en güçsüzü kütle çekim kuvvetidir ama bu 4 kuvvetten ilk oluşan kuvvette kütle çekim kuvvetidir.
atomları oluşturan kuarkların bile uzay-zaman dokusuna bir etkisi vardır...yani atom daha oluşmadan ve atomu oluşturan öğeleri birbirine bağlayan kuvvetler ortada bile değil iken kütle çekim kuvvetinin kendisi mevcuttu...
bu kuvvetin taşıyıcısının parçacık olma ihtimali benim yukarıdaki düşüncelerime göre sıfır (0)...
benim için en uygun aday uzay-zaman dokusunun kendisidir.
planck boyutundaki enerji paketçikleri(iplikçileri) arasındaki enerji(kuvvet) alışverişini sağlayan mekanizmada gizli herşey...çünkü bu iplikçikler arasında bir boşluk olduğu kanaatindeyim...enerjinin bir iplikçikten diğerine atlama olayı asıl gizem gibi duruyor...
burtay-mutlu-shibumi-tr1695
Bu sayfada Sayın Ahmet Yılmaz'ın ilgisini çekebilir.
http://www.fizikist.com/beyin-firtinasi/19516/
ahmet-yilmaz2230
Sanırım bir cümleyle neden yerçekiminin bir kuvvet olmadığını anlatamadım. Meraklısına bir kaç link buldum:
https://www.thestar.com/news/insight/2012/08/18/einstein_discovered_that_gravity_is_not_a_force_but_a_curvature.html
http://www.einstein-online.info/elementary/generalRT/GeomGravity
http://blog.milliyet.com.tr/yer-cekimi-kutle-cekimi-diye-bir-sey-yok--uzayin-bukulmesi-var/Blog/?BlogNo=224474
ahmet-yilmaz2230
Sanırım bir cümleyle neden yerçekiminin bir kuvvet olmadığını anlatamadım. Meraklısına bir kaç link buldum:
https://www.thestar.com/news/insight/2012/08/18/einstein_discovered_that_gravity_is_not_a_force_but_a_curvature.html
http://www.einstein-online.info/elementary/generalRT/GeomGravity
http://blog.milliyet.com.tr/yer-cekimi-kutle-cekimi-diye-bir-sey-yok--uzayin-bukulmesi-var/Blog/?BlogNo=224474
kemal-bay-hickimse7261
Bu linklerdeki bilgilerin çoğundan haberdarım fakat yineden kütle çekiminin temel bir kuvvet olduğunu düşünüyorum .