ahmet-yilmaz2230
Işık için zaman var mı?
kemal-bay-hickimse7261
Bence vardır . Uzaysal boyutu olan her enerji ve madde formunda zaman kavramı olmalı . Çünkü evrende '' eş zamanlılıktan '' bahsedemiyoruz . Bazen zamanı uzaysal boyutlardan ve evrenden çekip tek başına analiz etmek istiyoruz sanki . Zamanı gerçekten tek başına fiziksel yada metafiziksel değerlendiremiyoruz .
'' Zaman=hareket ise ; hareket 0 iken , zaman tüm enerji ve madde formlarında 0 olmalı . '' Durmalı diyemiyorum çünkü durması yada akması bu noktada doğru kelimeler olmaz . Çünkü durmalı dediğimde bana hangi referansa göre dersiniz ve bu seferde eylemsiz referans sistemlerinin ne kadar iyi bir dayanak olup olmadığını tartışmamız gerekirdi .
Ve sorunun gerçekten iyi , düşünülmüş bir soru olduğunu söylemem gerekiyor . Benim yada alliance33 ' ün profilindeki sorulara bakarsanız fikirlerinize büyük ölçüde katkı katarsınız diye düşünüyorum .
ahmet-yilmaz2230
Einstein zaman görecelidir diyor, yani zamanı mutlak olması gereken bir şey olmaktan çıkarıyor. Bu teorisine göre bir maddenin hızı arttıkça, daha doğrusu ışık hızına yaklaştıkça, zaman da yavaşlıyor ve bu çıkarım bildiğim kadarıyla ispatlandı. Işık da ışık hızında gittiğine göre onun için zaman diye bir şeyin kalmaması gerekiyor?
burtay-mutlu-shibumi-tr1695
Zaman kavramı, algısı Yok. Sadece tek ve sürekli bir "an" var.
kemal-bay-hickimse7261
Hayır gerekmiyor . Işık hızına ulaşıldığında zamanın o gözlemci için durmasını kabul etmiyorum . Zamanın tüm gözlemciler tarafından durmasını sağlayan hiçbir hız , madde ve enerji formu olduğunu düşünmüyorum . Işık hızına ulaşıldığına , zamanın farklı bir tarafına / boyutuna / enerji yoğunluğuna geçilebilir belki .
ahmet-yilmaz2230
Soruyu tüm gözlemciler açısından sormadım. Işığın kendisi için yani foton için zaman duramaz mı? Diğer gözlemcilerin yani ışığı gözleyenlerin zamanı nasıl algıladığı önemli deği.
serioussamet1990
A noktasından B noktasına hareket eden bir ışık için zihnin de A noktasından çıktığı ve B noktasına ulaştığı an bir olur. Yani kendini A noktasında bilirken birden B noktasına gelmiş olur ama bu ışık hızıyla giden kişinin zihninde olur. İsterse o A noktası evrenin bir ucu, B noktası ise diğer ucu olsun birşey değişmez. Yani ışık hızıyla seyredince yolculuğun başı ve sonu sizin için aynı oluyor ne kadar mesefe gittiğiniz fark etmeksizin. Zamanın göreceliğine şöyle bir örnekte verebiliriz. Kara deliğe düşen birinin kara deliğe girdiğini gözlemlemeye kalkarsanız muhtemelen bunun için evrenin süresi dahi yetmeyecektir. Yani siz onu hiç bir zaman kara deliğe düşerken göremeyeceksiniz ama o kişi o esnada belki çoktan evrenin diğer ucuna fırlamış veya zamanda yolculuk etmiş olacak (Tabi bu esnada oluşacak etkilere karşı ölmeyeceğini var sayarsak)
omer-karanlik-profil5833
bir fırtınada bahsettiğim üzere ışık hızı aşılınca boyut atlanmayacak aksine boyut düşülecek diye....zaman ın durması ise @kemal in ve benim dediğimiz üzere hareketin, mekanın olmaması durumunda zaman olmaz...örn. karadeliklerde schwarzschild yarıçapından sonra tekilliğe kadar olan alanda uzay-zaman, mekan-hareket yoktur...
karadeliğin bir cismi yutma aşamasına bakarsanız, yutulan cisim karadeliğin ortasından değilde olay ufkunun hemen kıyısından yutulduğunu görürsünüz...
ışık hızından zaman durmaz; o kadar yavaşlarki 1 planck mesafesi ilerleme bile bizim ortamımızda milyonlarca hatta milyarlarca yıl sürebilecek bir hale gelebilir. fakat buna zamanın durması olarak bakamayız.
ahmet-yilmaz2230
anlatamıyorum galiba.. sorduğum ışık hızını çıkılınca ya da ışık hızını aşınca vb. bir soru değil. halihazırda ışık hızında giden "ışığın kendisinden" bahsediyorum. şöyle sorayım: "siz ışık olsaydınız sizin için zaman olur muydu?" ya da şöyle "foton için zaman var mı?"
serioussamet1990
Verdiğim cevap tatmin etmedi mi? Sen bir foton olsaydın eğer yolculuk esnasında zamandan bir haber olarak varmak üzere olduğun noktaya kadar gidersin. 100 ışık yılı uzaklıkta ki bir noktaya sen ışık hızıyla gitmeye çalış. Senin için o noktaya vardığın zaman geçen süreden bi haber olacaktın. Ben dışardan bir izleyici olarak seni 100 yıldır izliyor olacaktım. Daha ne kadar açık anlatabilirim
leo-corte7448
Zaman diye bir kavram olmadığına göre ışık için zamanda yoktur. Uzayda zaman yoktur. Zamanı insanlar icat etmişlerdir.
origin1690
göreliliğe göre ışık hızına çıktığımızı ve bozunmadığımızı var sayarsak kol saatimize baktığımızda zamanda hiç bir değişiklik olmadığını görürüz. einstein'ın ışık hızındayken aynaya baktığını varsaydığı düşünce deneyini araştırırsanız daha iyi anlaşılabilir.
origin1690
göreliliğe göre ışık hızına çıktığımızı ve bozunmadığımızı var sayarsak kol saatimize baktığımızda zamanda hiç bir değişiklik olmadığını görürüz. einstein'ın ışık hızındayken aynaya baktığını varsaydığı düşünce deneyini incelerseniz daha iyi anlaşılabilir.