lara-turkeli4515
İvmeli hareket nedir?
fizikist-13667
ilk önce ivme nin 0 olması olayını açıklayayım ivme yoksa bir cisim ya duruyordur yada sabit hızla hareket ediyordur . ivme olduğunda o aracın hızlanması anlamına geliyor mesela bir araç 5 m/s hızla ilerliyor diyelim 2m/s^2 ivmesi olsun bu her saniyede 2 m/s hızlanır demek yani 1 saniye sonra 7 2 saniye sonra 9 ... diye gider
burtay-mutlu-shibumi-tr1695
Yukarıdaki anlatıma ek olarak; ivme bir nesnenin birim zamanda hızının değişimindeki orandır. Eğer hareketli nesenin hızında bir değişiklik yok ise, "sabit ivmeli" ,azalam veya artma var ise, aynı yönlü olarak azalan ya da artan ivmeden söz edebiliriz...
İvmenin önemi; nesnenin önceki pozisyonuna göre hızında değişiklik yapılmasına da kısaca , toplu olarak ivmeli hareket diyoruz.
Ancak ivmenin, çok önemli bir işlevi daha vardır. Bize göre hareketsiz bir nesneyi ivmelendirdiğimizde, bize göre geçerli olan sabit kütlesini artırmış oluruz.
Kütlesindeki bu artış, aynı hacime sığdırılan enerji yoğunluğudur. Nesnenin eski durumuna dönmesi ( bize göre hareketsiz) olması durumunda, ortama salınacak bir potansiyel konumdadır.
Kısaca buna momentum diyoruz (KütlexHız).
Yukarıdaki anlatıma ek olarak; ivme bir nesnenin birim zamanda hızının değişimindeki orandır. Eğer hareketli nesenin hızında bir değişiklik yok ise, "sabit ivmeli", "azalma veya artma" var ise, aynı yönlü olarak "azalan ya da artan ivme"den söz edebiliriz...
İvmenin önemi; nesnenin önceki pozisyonuna göre hızında değişiklik yapılmasına da kısaca , toplu olarak ivmeli hareket diyoruz.
Ancak ivmenin, çok önemli bir işlevi daha vardır. Bize göre hareketsiz bir nesneyi ivmelendirdiğimizde, bize göre geçerli olan sabit kütlesini artırmış oluruz.
Kütlesindeki bu artış, aynı hacime sığdırılan enerji yoğunluğudur. Nesnenin eski durumuna dönmesi (bize göre hareketsiz) olması durumunda, ortama salınacak bir potansiyel enerji konumdadır.
Kısaca buna da; momentum diyoruz (KütlexHız).
caner-yuksel5446
Biraz daha eklemek gerekirse ivme sadece hızdaki değil yöndeki değişimden de kaynaklanır ve bu tür ivmelere genelde merkezcil ivme denir. Yörüngede dolaşan dünya merkezcil ivme ile merkezden kaçmaya meyillidir ancak güneşin çekim kuvveti ile dengeye ulaşır.
mehmet-ali8832
Semih İyik tarafından verilen ilk cevap doğru diğerleri hatalı. İvmeli hareket bir cismin hızının zamana göre değişimidir. Yani cisim hızlanıyor ya da yavaşlıyorsa ivmeli hareket yapıyor demektir. Sabit hızla hareket eden cisimde ivme yoktur yani ivmesi sıfırdır.
Klasik fizikte kütle sabittir dolayısıyla ivmesi artan cismin kütlesi artmaz, kütle hiç bir şekilde değişmez. Görelilik fiziğine göre cismin hızına göre kütlesinde çok küçük bir artış vardır ama eğer kütlenin hızı ışık hızına yakın değilse bu kütle değişimi milyar x miliyarda 1'dir ve dolayısıyla hesaba katılacak bir değer değildir.
caner-yuksel5446
Merkezcil ivme konusuna biraz eğilmekte fayda var
caner-yuksel5446
Zira bir cisim sabit hızlada ivmelenebilir. Sabit hızla giden bir araçta, sizinde bildiğiniz gibi ivmelenme olmaz. Ancak bu araç yine sabit hızla bir kavşağa girerse, koltuktaki kişi kapıya doğru itilir hatta ivmelenir. Biz bu duruma sabit hızda ivmelenme yani merkezcil ivme diyoruz.
caner-yuksel5446
Bakınız:https://tr.m.wikipedia.org/wiki/%C4%B0vme
mehmet-ali8832
Can Yüksel, doğru merkezcil ivmede hız sabittir. Dairesel harekette cisim dış doğru ivmelenmeye çalışır fakat zıt yönde etkiyen bir kuvvet hareketi engellediği için cisimde ivme oluşur. Ben doğrusal olarak düşünmüştüm, dairesel hareket aklıma gelmedi. Ama buna sabit ivmeli hareket denmemektedir. Sabit ivmeli hareket hızdki sabit artışı ifade eder. Örneğin yüksekten bırakılan bir cisim sabit ivmeli hareketle yere düşer.
lara-turkeli4515
Arkadaşlar, sakin:) Yorumlarınız için çok teşekkür ederim hala kafamda tam oturmamış olsa da. Şimdi öncelikle, ivme bir hareketlinin hareket halindeki hızı mıdır? Cisim hareketsizse ivme 0 mıdır? Yoksa ben olayı çok mu yanlış anladım? Tekrardan teşekkür ederim.
mehmet-ali8832
Ivme hiz değildir hızdaki değişimdir. Yani arabayi calistirdin, gaza bastin hizlanmaya basladin, iste o anda hizin ivmelidir. Hizlandin; hizlandin ve 100 km/s hiza geldikten sonra artik hizlanmiyorsun 100 km/s sabit hızla gidiyorsun ve artık ivmen yok, sabit hizdasin.
Arabada ivmeli hizla ilerlerken ivme seni koltuga bastırır. Sabit hıza geçince ivme 0 olur ve üzerindeki bu kuvvet kalkar.
yukarida konuştuğumuz gibi, Sabit hizda ivme sadece dairesel harekette olur.
Kısaca, İvme; nesneye vektörel enerji yüklenmesidir.
furkan-ceyhan7780
asodsadadasd