kemal-bay-hickimse7261
Evrenin farklı yerlerinde zaman farklı akıyor , vede evrenin her yerinde ışık hızı aynı . Peki bilinen evrende hiç değişmeyen bir zaman dilimi var mıdır ?
kemal-bay-hickimse7261
Evrenin genişleme hızı ve ışık hızına rağmen evrensel bir zaman dilimi var mıdır ? Mesela türkiyede 1 saat , Los angelseteki 1 saate eşdeğer . 400 ışık yılı uzaklıktaki bir gezegene bir olayın süresini belirtecek olsak ; nasıl bir zaman dilimini kullanırdık ?
Aslında bu olası mıdır ? Çünkü kütleçekimi evrenin farklı yerlerinde farklı , bu yüzden de zaman bu bükülmeden nasibini alıyor ama bu evrensel bir uzay-zaman zaman dilimine engel midir ?
kemal-bay-hickimse7261
Işık yılından bahsetmiyorum çünkü ışık yılı temelinde ışığın bir senede aldığı yolu gösteriyor .
burtay-mutlu-shibumi-tr1695
Aslında bir kaç seferdir kullanıyorsunuz ama yine de üzerinde toplu olarak durmak gerekiyor.
Zaman'ın evrenin farklı yerlerinde, niye farklı geçtiğini düşünüyorsunuz?
(Sonuçta, sizinle hemfikir gibiyim ama nedenlerimiz farklı olabilir)
Sorunuza geçersek, nerede olursak olalım, kullanacağımız zaman birimi "kendimize göre olan" olacaktır. Saat dünyada da, 400 ışıkyılı uzakta da aynı saattir.
Evren açısından ortak bir saat belirtmek mümkün lmayabilir. En fazla galaksi çapında olabilir ki.
Orada yerel sistem saatleri olur. Bunları aradaki ışık hızı mesafesine göre, yorumlayan dönüştüren uygulamalar olabilir.
Eğer bilimkurgu flimlerindeki gibi, alt uzay haberleşmesi gerçekleşirse, durum farklı tabii.
O konuda bir fikrim yok.
Evren açısından ortak bir değer alabilmemiz ancak, evrenin genişleme miktarını bilseydik mümkün olabilirdi. O zaman genişleme çap miktarına göre ortak bir zaman tayini olabilirdi. Ancak böyle bir anlık bilgiyi toplayacak herhangi canlı ya da sistem, anlık bilgiyi derleyene kadar bile milyarlarca yıl geçebilir.
Yani sonuç, sanırım imkansız.
kemal-bay-hickimse7261
Zamanın evrenin farklı yerlerinde akmasının nedeni ; sıradan bir neden olarak '' uzay-zaman '' bükülmesi sonucu .
Ben dolanık parçacıkların birbiri ile ışıktan daha hızlı haberleşebilme özelliğinden yararlanarak evrensel bir saat oluşturulabileceğini düşünüyorum . Ama tabi çok eksik var fikirde .
burtay-mutlu-shibumi-tr1695
Dolanıklıktan faydalanmak güzel bir fikir. düşünmemiştim. Zihninize sağlık, fikrin gelişmesi dileğimle...
caner-yuksel5446
Evrenin farklı noktalarında zamanın farklı akması sorunu ilk olarak GPS sistemleri çalıştırılırken insanoğlunun karşısına çıkmıştır. Bilindiği gibi GPS sistemleri atomik saatler ile çalışır ve bu saatlerde kullanılan sezyum atomu bir saniyeyi yaklaşık 10 milyar eşit dilime böler. Uydu yörüngede iken sahip olduğu hız ve farklı gravitasyonal alanlar nedeni ile bu çok hassas saatler değişik seviyelerde yavaşlar. Bu da GPS sistemlerinin dünyadaki konumumuzun hesaplamasında sorun oluşturur . Zira 1/1000 saniyelik bir yavaşlama dünyada 300 km lik bir koordinat şaşmasına neden oluşturur. Bu sebeple yörüngedeki bütün uyduları kordine eden referans bir uydu seçilir ve belirli zaman aralıkları ile bütün uyduları senkronize eder. Evrensel saat sorunsalından bu şekilde bir yöntemle kısa vadede sonuç alınmıştır. Ancak uyduların arasındaki mesafe extreme miktarda açılırsa bu yöntem işe yaramaz.
kemal-bay-hickimse7261
Aynen ben evren için hatta olası evrenler arası bir çözüm var mı diye merak ettim . Daha fazla okumak ve daha fazla düşünmek gerekir belkide .