halil-mert-fistikci6549
Fiziğe ciddi anlamda ilgi duyan birisiyim. Sorum şu kapalı kaptaki gaz basıncına, yer çekimi etki eder mi? Ciddi araştırmalar yaptım. Konu hakkında bilgisi olanlar cevaplarsa sevinirim.
halil-mert-fistikci6549
Sınavda çıktı. Ben kesinlikle etmez diyorum. 2 tane 25 yıllık tecrübesi olan fizik hocalarımız etmez diyo bizim hoca eder demiş.
halil-mert-fistikci6549
Daha sebebini soramadım ama meb kitabında p.v=nrt formülünde de etki edeceği yazmıyor
halil-mert-fistikci6549
Okey pazartesi günü yazarım en geç cuma
halil-mert-fistikci6549
Olur tamam
serioussamet1990
Atmosferi tutan şey yerçekimi değil midir? Bence etki eder
serioussamet1990
Atmosferi tutan şey yerçekimi değil midir? Bence etki edebilir
halil-mert-fistikci6549
Samet dikkatli okursan kapalı kaptaki gaz basıncı yazmışım diğerine zaten etki ediyor :)
oguzhan-aldemir3004
tabiki etki eder şöyle ki kapalı sisteme ağır bir gaz mesela kükürt hekzaflörür ve hafif bir gaz helyum koy duman testini biliyorsan renklendirerek farkı çok net görebilirsin ağır gaz altta hafif gaz yukarıda birikir bu da yerçekiminin ağırlığa etkisindendir.Yani gazla birbirine karışmıyor.Senin aklını kurcalayan kısım büyük ihtimalle kapalı sistemde tek bir gaz koyarsak her yere eşit dağılmasıdır ama bu yerçekimi değil atmosfer basınçıyla alakalı bir konu
halil-mert-fistikci6549
Şimdi benim buradaki sorum şu anlamdaydı. Bu bahsettiğin deney yerçekimsiz ortamda yapılsaydı sonuç ne olurdu. Difüzyonundan bahsetmişsin. Her yöne eşit dağılması demenden kastın gazın homojen yayılması mı yoksa her yerde yoğunluğun aynı olması mı. Biliyoruz ki difüzyon hızı , molekül ağırlığının karekökü ile ters orantılı olduğundan yerçekimsiz ortamda heryere dağılsa bile homojen dağılmaz.
halil-mert-fistikci6549
Ve aynı zamanda kükürt hekzaflorürün dibe çökmesinin sebebi ağırlığı değil yoğunluğudur. Yoğunluk hesaplamasında g/cm3 alınır. Gram kütle birimidir. Ağırlık kütlenin yerçekimi ivmesi ile çarpımıdır.
altan-altan5186
Yercekiminden dolayi asagida basinc daha yuksek olur. Tabi cuzi bir miktarda.
abdullah-pehlivan4773
Deneyi yaptigimiz yere göre değişebilir. Çünkü deney yapilan yerin rakımı atmosfer basincini ve yer cekimini etkiler. Yer cekimi maddenin ağırlığına bağlıdır. Çok cuzi miktarda, ihmal edilebilecek miktarda olabileceğini düşünüyorum
ahmet-yilmaz2230
Tabiki eder. Yer çekimi çok özel bir kuvvettir, evrendeki her şeye etki eder. Şimdiye kadar yerçekiminden etkilenmeyen bir şey bulunamamıştır. Eskiden ışığa etki etmediği düşünülüyordu ancak Einstein teorik olarak etki etmesi gerektiğini buldu ve bu daha sonra ispatlandı. Yani ışığa bile etki ediyor gazı mı etki etmeyecek...
ahmet-yilmaz2230
Tabiki eder. Yer çekimi çok özel bir kuvvettir, evrendeki her şeye etki eder. Şimdiye kadar yerçekiminden etkilenmeyen bir şey bulunamamıştır. Eskiden ışığa etki etmediği düşünülüyordu ancak Einstein teorik olarak etki etmesi gerektiğini buldu ve bu daha sonra ispatlandı. Yani ışığa bile etki ediyor gaza mı etki etmeyecek...
yunus-ilik5290
yer çekimi etki eder tabiiki ancak gazların kinetik enerjisi bu etkiyi yenebilsede etki etmemesi söz konusu olamaz, atmosfer içinde aynı durum yani
yunus-ilik5290
kapalı yada açık olması teorik olarak yerçekimi için çokda anlamlı olmaz anlamlı olmaz, etki küçük olduğundan ihmal edilebilir, belki hocalar o yüzden..