burtay-mutlu-shibumi-tr1695
Boyutlar ve 5 boyut hakkında, Fikirleriniz : (?)
http://www.fizikist.com/beyin-firtinasi/23342/ başlıklı konu hakkında düşünürken aklıma bir önerme geldi.
Bu konudaki yorumlarınızı ve kendi önerilerinizi bekliyorum.
omer-karanlik-profil5833
enerji en kendini en kolay şekli ile 1 boyutta iletebilir...bu yüzden evren işe 1 boyutla başladı...yani zemin oluştu.(sicimler)
sonra bizim buradaki 3 boyutun sorunu olan mutlak 0 gibi bir sorunla karşılaştı ve enerji kendini 1 boyutta iletebilme sınırına geldi...ve birşeyler oldu ve enerji kendini 2 boyut ile iletmeye başladı(fotonlar)...yine birşeyler oldu ve enerji kendini 2 boyut ile iletememeye başladı....vee bigbang şu anki 3 boyutlu kütle evreninin oluşumu...burada şimdilik mutlak 0 sorunu var gibi gözüküyor...bundan sonra da mutlak 0 ın kıyısında kütle evreni bitecek ve 4 boyutlu yeni bir evren oluşacak...
not: uzay-zaman boyutu her boyutun ekstra boyutudur...
kemal-bay-hickimse7261
Şuan zaten 4 boyutlu bir evrende yaşıyoruz ve diğer boyutların ( eğer varsalar ) ekstrasının '' uzay-zaman '' olması mantıksız gibi geliyor . Uzay-Zaman boyutu her boyutun ekstra boyutu olamaz , belki zamanı oluşacak boyutlara entegre etmek mümkündür . Ve soruda ki 5 boyut derken ne kastediliyor ? 4. boyut uzay-zaman ama 5 nedir ?
Öncelikle çok teşekkür ederim. Daha yazımı bitirmeden iki tane destek geldi bile.
Ancak yazmaya devam etmenizi rica edeceğim.
Okuduktan sonra tekrar değerlendirirseniz çok sevinirim. Saygılarımla
Einstein zamanında hesaplamalarda 5 boyut üzerinde durulmuştu.
3 tanesi bildiğimiz, (x,y,z) en, boy, yükseklik şeklinde tanımladığımız ve aşina olduğumuz "uzamsal boyutlar".
+ 1 ile gösterilen ise kavramını bildiğimiz, soyut "zaman"
Son, 5nci boyut'un ne olduğu hakkında ise genel olarak bir fikrimiz yok.
Eğer enerjiyi, küçük özdeş parçacıklardan oluşmuş, akışlan nitelikli olarak tanımlarsak ve
Boyutu; enerjinin titreşebildiği, hareket edebildiği alan şeklinde ele alırsak;
3 uzamsal boyutu, enerji birimlerinin titreştikleri alanlarının, aynı boyut-yön üzerinde somutlaşmış durumu olarak tanımlayabiliriz.
Benzetme olarak, legolarla yapılan bir dizi, sıra gibi. Sıramızın boyu, lego sayısı ve uzunluğu (titreşim alanı) ile sınırlı.
Zaman ise farklı bir kaynaktan olmasına rağmen, enerjinin üzerinde tek yönlü hareket ettiği bir alan olur bu sefer.
Benzetme olarak, düşen-fırlatılan lego sırasının, düşme-fırlatma esnasında legoların (zorunlu) hareket ettiği alan.
5nci boyutun ise, zaman ile aynı doğrultuda ama ters yönlü (birbirleri ile 180 dereceliler) olduğunu düşünüyorum. En uygun adayın ise hız-ivme olduğunu düşünüyorum.
(Bu kısmı zaten daha önceki paylaşımlarda da belirtmiştim. Bu nedenle aslında yeni bir şey yok)
Yeni olan kısmı ise: Boyutları sıralama ve sonuçları hakkında...
1 boyutlu enerji titreşimi; uzunluk
2 boyutlu enerji titreşimi; alan (boy x en)
3 boyutlu enerji titreşimi; hacim (boy x en x yükseklik),
4 boyutlu enerji titreşimi; eylemsiz kütle (hacim x zaman (= sabit ivme=evrenin genişlemesi)) gibi bir sıralama var.
Eğer 5nci boyutu ilgili sıralamaya katarsak,
5 boyutlu enerji titreşimi; göreli kütle (eylemsiz kütle x hız)
Acımasız ve eleştirel yaklaşımlar benim için daha değerli olacak... Bu eleştirilere cevap yazmayacağım. Sadece anlamaya ve kendimi düzeltmeye çalışacağım.
(Tabii bu eleştirilerin mümkün olduğunca bilimsel bakışla yapılmaya çalışılmış olması şartıyla...)
Fikirleriniz?
Einstein zamanında hesaplamalarda 5 boyut üzerinde durulmuştu.
3 tanesi bildiğimiz, (x,y,z) en, boy, yükseklik şeklinde tanımladığımız ve aşina olduğumuz "uzamsal boyutlar".
+ 1 ile gösterilen ise kavramını bildiğimiz, soyut "zaman"
Son, 5nci boyut'un ne olduğu hakkında ise genel olarak bir fikrimiz yok.
Eğer enerjiyi, küçük özdeş parçacıklardan oluşmuş, akışkan nitelikli olarak tanımlarsak ve
Boyutu; enerjinin titreşebildiği, hareket edebildiği alan şeklinde ele alırsak;
3 uzamsal boyutu, enerji birimlerinin titreştikleri alanlarının, aynı boyut-yön üzerinde somutlaşmış durumu olarak tanımlayabiliriz.
Benzetme olarak, legolarla yapılan bir dizi, sıra gibi. Sıramızın boyu, lego sayısı ve uzunluğu (titreşim alanı) ile sınırlı.
Zaman ise farklı bir kaynaktan olmasına rağmen, enerjinin üzerinde tek yönlü hareket ettiği bir alan olur bu sefer.
Benzetme olarak, düşen-fırlatılan lego sırasının, düşme-fırlatma esnasında legoların (zorunlu) hareket ettiği alan.
5nci boyutun ise, zaman ile aynı doğrultuda ama ters yönlü (birbirleri ile 180 dereceliler) olduğunu düşünüyorum. En uygun adayın ise hız-ivme olduğunu düşünüyorum.
(Bu kısmı zaten daha önceki paylaşımlarda da belirtmiştim. Bu nedenle aslında yeni bir şey yok)
Yeni olan kısmı ise: Boyutları sıralama ve sonuçları hakkında...
1 boyutlu enerji titreşimi; uzunluk
2 boyutlu enerji titreşimi; alan (boy x en)
3 boyutlu enerji titreşimi; hacim (boy x en x yükseklik),
4 boyutlu enerji titreşimi; eylemsiz kütle (hacim x zaman (= sabit ivme=evrenin genişlemesi)) gibi bir sıralama var.
Eğer 5nci boyutu ilgili sıralamaya katarsak,
5 boyutlu enerji titreşimi; göreli kütle (eylemsiz kütle x hız)
Acımasız ve eleştirel yaklaşımlar benim için daha değerli olacak... Bu eleştirilere cevap yazmayacağım. Sadece anlamaya ve kendimi düzeltmeye çalışacağım.
(Tabii bu eleştirilerin mümkün olduğunca bilimsel bakışla yapılmaya çalışılmış olması şartıyla...)
Fikirleriniz?
omer-karanlik-profil5833
@nobody ekstra boyutu derken her boyutun yanında mevcut anlamında kullandım :) yani aslında şu an yaşadığımız evren boyutu 3+1 :) tabi şimdi bu +1 boyutu diğer boyutlardaki +1 e göre farklılık gösteriyor...
mesela 2+1 deki uzay-zaman kavramı ile 3+1 uzay-zaman kavramı temel aynı işlevi görse de ekstrası olduğu boyutlara göre farklılık gösteriyor...
şimdi 2 boyuttaki zamanın işleyişi ile 3 boyuttaki zamanın işleyişi, kuralları ve parametreleri aynı değil...
kemal-bay-hickimse7261
5nci boyutun ise, zaman ile aynı doğrultuda ama ters yönlü (birbirleri ile 180 dereceliler) olduğunu düşünüyorum. En uygun adayın ise hız-ivme olduğunu düşünüyorum. Tek sorun burdaki doğrultu ve 180 derece kavramları galiba . Zamana göre 180 derece ters derken , galiba newtonun zaman kavramını ( t ) referans almışsınız .
Şöyle bir durum var , zaman = hareket tezini varsayarsak ( big bangin bir hareket olduğunu düşünürsek ) 5 . boyutu bir hız ile çarpmanıza gerek kalmıyor .
kemal-bay-hickimse7261
Hareket = Hız ( Eksi yada artı doğrultuda bir hız demek . ) Enerji , boyutlar arası iletilmesinin karşılığında yada bu boyutlar arasında form değiştirmesinin karşılığında o boyuta belirli bir hız
( hareket / +.- hareket ) verir . Karanlık enerjiyi sizin tanımladığınız 5. boyut ile tanımlayacak olursak , UZAY İLE ZAMANIN BİR BÜTÜN OLUP UZAY-ZAMAN BOYUTUNA GEÇİŞ KISMINDA ENERJİNİN VERDİĞİ TAVİZE BUGÜN '' evren genişlemesi ' diyor olabiliriz .
kemal-bay-hickimse7261
Diğer yandan asıl sorun boyutlar arası enformasyon iletişiminde . Maddeler arası iletişimi sağlayan bir 5. temel kuvvet mi yoksa 5 . bir boyut mu sorusu var birde . Gök adalar , yıldızlar birbirinden ışık hızında uzaklaşamazlar ama aralarındaki uzay-zaman boyutu ışık hızından hızlı birbirinden uzaklaşıyor ve buna sebep olarak tanımlayamadığımız enerji diyoruz . İşte bu enerjiyi açıklamak demek ; uzay-zaman boyutu le 5. boyut arasında ki bir enerji-kütle deformasyonunda saklı olabilir .
kabuto6141
Benim fikrimce her boyutun zaman ile bir ilişkisi var. Burada asıl nokta zaman. Eğer boyutsal kavramların bir sabit tanımlanabilir değeri olsaydı bu zaman olurdu. Çünkü bütün boyutlar kümesiyle zaman kümesi kesişiyor bence. Hız la duran bir boyut demek 5. boyut'un başlangıç noktası demek. Bu hızın aşımı diğer boyutlar için inanılmaz matematiksel rakamlar olsa bile 5. boyut için başlangıç alanı oluşturuyor olabilir. Burada ki ortak dil ve tanımlanmayı sağlayacak olan matematik. 5. boyutu bize anlatacak olan ise zaman. Tavsiyem zaman konusunu derinlemesine araştırıp derinlemesine düşünmek gerektiğidir. Umarım kendimi anlatabilmişimdir. :)
bahoz-keles3106
Peki üst boyuttaki biri alt boyuttaki yaşanan olayları kontrol edebiliyor mu ? Edebiliyorsa bu tanrı sıfatını verdiğimiz kişi/kişiler mi oluyor ? Eğer üst boyuttakiler tanrı diye dile getirdiklerimiz ise bu üst boyuta çıkmış kişi/kişiler bizlerin yüzyıllar sonraki evrimleşmiş kişi/kişiler midir ?
bahoz-keles3106
Peki üst boyuttaki biri alt boyuttaki yaşanan olayları kontrol edebiliyor mu ? Edebiliyorsa bu tanrı sıfatını verdiğimiz kişi/kişiler mi oluyor ? Eğer üst boyuttakiler tanrı diye dile getirdiklerimiz ise bu üst boyuta çıkmış kişi/kişiler bizlerin yüzyıllar sonraki evrimleşmiş kişi/kişiler midir ?
bahoz-keles3106
bahoz-keles3106
omer-karanlik-profil5833
biz 3+1 boyuttayız peki 2+1 boyuttaki olayı gözleyebiliyor muyuz veya müdahale edebiliyor muyuz_?
hayır...
"Üst ya da alt boyutta yaşamak" diye bir şey olduğunu sanmıyorum. Hepimiz aynı evrende, aynı fizik ve matematik kurallarına tabiyiz. Evrenin tüm boyutları ve kuralları hepimiz için aynı şekilde geçerli.
Flimlerdeki farklı boyutlar olayı, boyut kavramının çarpıtılmış bir şekli... Aslında kast ettikleri, teoriksel alternatif gerçeklikler.
Eğer canlı türleri için bir fark olacaksa, teknoloji destekli olarak, diğer boyutları da kullanıma alabilmenin bir yolunu bulmuş olmaları demektir.
Belki bu onları zaman ve mekandan bağımsız bile yapabilir. (Ama onlar bile geçmişe gidemez. ) Bu nedenle onlar tanrılaşmış sayılmazlar. Sadece üstün teknolojideki (belkide ona uyum sağlamış) varlıklar olurlar. Benzetme açısından bile, çok yetersiz kalıyor.
Hâkk bu niteliklerinde çok üstündedir.
chivalrous-brave8997
Küp atlı filmi izlemenizi tavsiye ederim.
chivalrous-brave8997
'Küp' isimli filmi izlemenizi tavsiye ederim.