huseyin-can6867
bu günlerde herkes entropi den bahsediyor bayağı araştırdm ama bişey anlayamadım biri bana bu entropi denen şeyi açılayabilirmi teşekkürler .
huseyin-can6867
mekanik işe çevrilemeyecek termal enerjiden bahsediyodu ama daha açarak anlatabilir misiniz?
emir8278
kolay olarak çoğu şeyin düzensizliğe doğru gitmesi
huseyin-can6867
anlamama pek yardımcı olamadı ama teşekkürler. :D
kemal-bay-hickimse7261
http://www.fizikist.com/beyin-firtinasi/14946/ buraya bak güzel tanımlar mevcut .
kemal-bay-hickimse7261
Özetle, entropi bir sistemde düzensizliğin göstergesidir.Her cisim ve nesnede varlïğı bilinen informasyon denilen bir bilginin (madde ve enerji yükünün) zamanla azaldığını gösteren faktördür.Evren deki madde ve enerjinin tekdüze hale gelmesine yönelik bir eğilimin mevcut olduğunun işaretidir... @Gülcan'nın tanımı ile entropi .
emir9851
Entropi kısaca düzensiliktir.Mesle termodşnamiğin kanunlarından biri der ki entropi artış halindedir.Evrende düzensilik artmaktadır.Örnek verecek olursam su ortamda buharlaşır ve giderek gaz hale dönüşür.Gaz hali de sıvı halden daha düzensiz bir haldir.Umarım iyi anltabilmişimdir.
vide-supra1191
wonders of the universe belgeselinde brian cox kendine hayran bırakan şekilde anlatmaktadır. Tüm belgesel baştan aşağıya harikadır.
mehmet-ali8832
Entropi, evrende her şeyin zaman geçtikçe daha düzensiz ve faydasız hale dönüşmesidir. Örneğin enerji açısından bakarsak başta enerji harcayarak ısıttığımız çayımız sıcaktır sonra gittikçe soğumaya başlar ve faydasız hale gelir, aynı şekilde buzluktan aldığımız dondurma zamanla birlikte erir. cam başta düzgün haldedir fakat kırıldıktan sonra düzensiz hale geçer ve geri dönüşümü zordur ve enerji gerektirir. Su şişede düzgün halde durmaktadır fakat yere dökülürse düzensiz hale geçer onu tekrar yerden toplayıp şişeye doldurmak neredeyse imkansızdır. Evrende her şey bu şekilde işlemektedir. Yani başta düzenli ve faydalı olan her şey düzensizliğe ve faydasızlığa doğru ilerler.
mehmet-ali8832
Mekanik işe çevrilemeyecek termal enerji şu anlama gelir: termodinamikte Carnot çevrimleri vardır. bu çevrimlerde enerji tamamen işe dönüşür. Bu tamamen teorik hesaplamalarda kullanılır. Gerçek hayatta asla böyle bir şey mümkün değildir. Yani hiçbir şekilde kendi kendine yetebilen bir enerji düzeneği yapılamaz.
fizikist2253
Mehmet Ali'nin de dediği gibi,
Entropi iş yapma yeteneği olmayan(faydasız) enerji olarak da tanımlanır.Misal,
Spor yapmak için bir parkta 100 metrelik bir koşu yapıldığını, 100 metrenin sonunda yorulup koşamayacak hale gelindiğini ve bir yere oturulduğu düşünülecek olursa koşarken harcanmış olan ve bir daha kazanılamayacak olan enerjiye entropi denir.
Şunu da eklemek istiyorum. Entropi hem mikro hem de makro bazda gözlenebildiği için geniş bir yelpzesi var bu yüzden hemen hepimiz farklı yerlerinden yaklaşıyoruz konuya.Mesela ben nerden anlatmaya başlaycağımı bilemedim:( Benim @Hüseyin can arkdaşıma tavsiyem daha çok araştıp bilgi edindikten sonra anlamadığı yerleri sorması.Yoksa bu konu böyle uzar gider:)
ahmet-efe-kutbay7715
En basit örnek bir araban var.Bu arabayla hep yol gidiyorsun.Zamanla araba yıpranıyor ve performansı düşüyor.Ve sonunda araba kullanılamayacak bir hale geliyor.İşte bu durumun adı Entropi.
ubermensch3161
Enerji doğası gereği yayılmaya ve belirli bir denge durumuna ulaşmaya yatkındır. Kap içinde gaz moleküllerini ele alalım. Bu atomlar belli bir kinetik enerjiden oluşuyor. Bu kaptaki atomlar momentumlarını ve enerjilerini daimi bir-birlerine ötürüyorlar. Bu da atomların yayılmasına ve belli bir hacim tutmasına yol açıyor. Belli zamandan sonra kinetik enerjinin hepsi işe dönüşmez potansiyel enerjiye dönüşüyor. Çünkü tüm atomlar belli bir denge içinde artık kapta yerleşmiş durumda. Termal bir denge oluşmuş durumda. Bu kaptaki entropi ulaşa bileceği en maksimum seviyede. Tabi bu ele aldığımız kap varsayımsal bir kap.Tamamen adyabatik.
ubermensch3161
İş dediğimiz şey ise enerjisi çok haraketli parçacıkların kendisine bakıldığında daha az haraketli olan parçacığa değerek momentumunu, enerjisinin belli bir miktarını diğer parçacığa vermesidir. Entropisi artan dediğimiz şeyde ise dengeye ulaşmaya çalışan bir sistemle karşılaşıyoruz. Enerji farkları olmadığı için belli bir transfee gerçekleşemez durgunluk olur
ubermensch3161
O yüzden de tüm şeyler eskir, yayılır. Çünkü tüm şeylee madde-enerji paketlerinden oluşuyor ve bu enerji paketlerinin belli bir dayanma süresi var. Belirli bir entropi değerine ulaştıktan sonra tanımladığımız özelliklerinden çıkıyor, dağılıyor. Paketlenmiş bu madde-enerji şeyi çevreye dağılıyor. Entropi daima oluyor.
ubermensch3161
En azından benim entropiden anladığım bu. Bunu yazarken kendim de bu kavrama tam olarak anlam vermeye çalışarak yazıyorum ki, o yüzden böyle dağınık bir yazı oluyor.
ubermensch3161
Entropiyi istatiksel mekanik yönünden incelemek ona anlam vermeye daha yardımcı olacak. Araba eskir, sıcaktan soğuğa akış olur yüzeysel anlatımlar. Entropiyi açıklar ancak entropinin özünü modern fizik açısından açıklamaz. Anlam vermeye çalışanın kafası daha da karışır.