oguzhan-ozdemir2784
Eğer ışık hızında hareket etseydik zaman bizim için durmaz mıydı ve ışık hızından daha da hızlı olduğumuz vakit zamanda geriye gitmez miyiz?
emin-akben2479
aynen öyle olurdu. Fakat müdahele edemeyeceğiniz bir geçmişe giderdiniz. Şöyle ki, 1950 yılının görüntüsü ışık hızıyla mekanda ilerliyor, siz ışık hızını geçip o görüntüyü yakalayabilirsiniz. Fakat bu sadece bir projeksiyon olurdu. müdahele etmek için dünyaya geri geldiğinizde yıl 2016 olurdu yine.
fizikist2253
Teorik olarak evet dediğiniz gibi olur.Ama pratikte olur mu bilmem :) Matematik denklemler bize ışık hızı geçildiğinde sorunuzada ki olasılıkların gerçekleşeceğini vaad ediyor.Şöyle ki;
Zaman hızlı giden bir hareketli için çok yavaş geçer.Işık hızına çok yakın hızlarda artık saatler daha yavaş çalışmaya başlar.Hızın artması ile birlikte zaman genişlemesi gerçekleşir.Işık hızına erişen bir hareketlide ise zaman neredeyse durur.Zamanın durması demek bir bakıma zaman içinde serbestlik yani zamanda geriye gitmektir.
metin-ozkal6281
Zamanın yönü varmıdır? Zamanın yönü varsa ışık hızında sola gidince geçmişe sağa gidince geleceğemi gitmiş oluruz?
ilker-arikan5164
hepimiz mi ? sadece bir kişi mi ?
arif-can6445
İkizler Paradoksunu okuyun anlarsınız ;)
onurcan-kurt7265
Arkadaşlar konu hakkinda tam olarak kesin olmamasiyla birlikte okuklarim ve bildiklerim dahilinde bir fikrim var. Aslına bakarsaniz biz ışık hızına çıksak dahi ışık hala bizden ışık kadar hadar hızlı olacaktır çünkü günümüzde hala çürütülememiş olan ışığın ana özelliklerinden biri budur ve bu da göstermektedir ki ışık hızı denilen şey doğrudan bir zaman yolculuğu etkeni değildir. Işık hızını dolaylı bir yoldan zaman yolculugunun anahtarlarından biri yapan unsur ise ışığın hızının zamanın ölçeklendirilmesinde kullanilabilmesi. Yani biz bir ışık demetine binip oradan zamanın akışını izleyemediğimiz sürece, aslında zaman ile ışık hizı arasındaki geçmiş ve gelecek olgularını tahminlere dayandırmadan kuramayız. Eğer bu bilgi ve düşüncelerin yanlışlığını düşüneniniz varsa, bu ve benzeri konular hakkında sizinle seve seve tartışabilirim.
ilyas7702
Einstein amca derki: 'evrendeki bütün nesneler ışık hızında hareket eder.' Konum ve zaman boyutlarındaki hızlarının vektörel toplamıdır bahsedilen hız.
Eğer bir nesne konum boyutunda hız kazanırsa zaman boyutundaki hızı azalmıştır ki vektörel toplam sabit kalsın.
Eğer bir nesne konum boyutlarında ışık hızina erişmişse zaman boyutunda hızı sıfırlanmışır.
Bu fikre göre: evet, zaman durur. Ve bütün fotonlar sıfır yaşındadır.
Bir de Onurcan'ın dediği gibi Işığın bizden ışık hızında uzaklaşması olayı varki çok ilginçtir. (:
samadhi5837
Bilimsel olarak bir sey diyemem ama benim fikrime gore, bence zaman durmaz sadece zaman bizden geridd kalirdi.. Zaman oldugu gibi akarken biz sadece ondan daha hizli oldugumuz ani yakalardik.
yusuf-guven3152
Bence zaman; dunya ve gunes arasindaki iliskiye insanoglunun verdigi isimden baska bir sey degil. Zaman bir olgu. Mudahele edilemez, tv ya da projeksiyon gibi izlenemez. Isik hizinda yolculukta, yasanilan zamanin disina cikiliyor gibi gorunse de, o andan hic bir kopma yasanilmayacaktir diye dusunuyorum.
olcay-vural1122
Zaman diye bir kavram yoktur bu yuzden geri mi gidilir ileri mi gidilir tartismak anlamsiz
chachacha7099
Gençler yorumlari okuduğumda zamanin gerisine gidileceği yazılmış. Ben buna katilmiyorum, çünkü fiziken mümkün değil. Şöyle düşünün, normalde otobüsle 8 saatte gidilecek bir mesafeyi uçakla 1 saatte gidebiliyoruz. Ayni mesafeyi ışık hızıyla katettigimizde sadece anlik mekan degisikligine uğramış oluruz. Yani bizi zamandan geriye götürmez, sadece zaman kazandırır. Şuan istanbul ve ankarada saat 12.00 diyelim. Ben istanbuldayim, ankaraya otobüsle 20.00da, uçakla 13.00da, ışık hızıyla 12.00-12.01e varirim, yani ben zamandan geriye gitmedim, boşa gidecek zamandan kazanmış oldum. Böylece anı daha fazla yaşamış ve ömrümden tasarruf edip daha cok yaşamış oldum. Saygilar.
oguzhan-ozdemir2784
Işık şuan evrendeki en hızlı olarak bilinir saatte 3yuz bin km ve ışık hızıyla zaman arasında bir paralellik vardır ve zaman ise bir nehir anımsatIR belli bir yöne doğru akar gibi eğer ki biz ışık hızında hareket edersek zamana paralel olarak aynı hızda ilerleriz ve zaman bizim için durmuş gibi olur eğer ki biz ışık hızından daha da hızlı gidersek zaman bizden geride kalır ve belki de zaman tersine işler böylelikle zamanda geriye gidebiliriz
mehmet-bal8104
esnetebildiğin kadar esnet, fakat geri dönemezsin..
ilker-korkutlar1119
Kafalar çok karışmış, "bence böyle" diyenler var. Bilim bence'lik bir şey değil. Işık hızı ve zaman konusunda sorulmuş soruların çoğu ispatlanmıştır. İngilizce bilenler için bunu seyretmelerini tavsiye ederim: https://www.youtube.com/watch?v=ev9zrt__lec
kemal-bay-hickimse7261
Neden zamanda geri gidebilmenin tek yolunun ışık hızını geçmek olduğunu düşünüyoruz ki ? Kuramsal başka yollarda var . Lütfen gerçekliğimizi değiştirelim ki diğer olasılıklarıda görebilelim .
sumeyra-arican2010
https://www.youtube.com/watch?v=yG8TjQr0oQw yukarıdaki linkin türkçe altyazılısı
ramazan-atr1226
Ne kadar hızlanırsanız hızlanın, bu şekilde geriye gitmeniz mümkün değildir, zaman izafi olsada , zamanın kendisi daimi akıp giden bir kavramdır, hızlandıkca yawaşlatabilirsiniz ama durduramazsınız, çünkü an olarak sizden daha yavaş olan zaman ileri doğru bir hareket içerisindedir bu nedenle ,geriye doğru gidebilmeniz için sizin içerisinde bulunduğunuz hızın dışındaki zaman durmalı , buda birçok dengenin bozulması demektir, basit mantıkla zamanı bükerseniz geriye geçiş yapabilirsiniz, aksi durumda geriye gitmeniz mümkün değildir...
mehmet-ali8832
Öncelikle hız-zaman ikilisini anlamalıyız. Bildiğimiz bir kural var: "hiç bir şey ışık hızında ya da daha hızlı gidemez". Teorik hesaplar ve deneylerde de bunun doğrulandığı görülüyor. Parçacık hızlandırıcısında yapılan deneylerde parçacıklar ışık hızının %99,999999'u na kadar hızlandırılabiliyor ama ışık hızına erişilemiyor. Şimdi hız arttıkça zamanı neden yavaşladığına gelelim. Işık hızı evrenin hız limiti ve doğa bu hız limitini aşmamıza izin vermiyor. Bir uzay aracında ışık hızının % 99,9999999999999999999999999999'u gibi bir hızda ilerlediğimizi düşünelim. Bu hızda giderken ben bir adım atarsam ışık hızını geçerim değil mi? İşte öle olmuyor. O adımı atmam dışarıdaki bir gözlemci için belki de onlarca yıl sürecektir ama benim için ise normal 1 saniyelik bir adım olacaktır). yine aynı hızda giderken elimdeki feneri yaktığımı düşünelim. Fenerden çıkan ışık, bana göre ışık hızında hareket edecektir ama ben de neredeyse ışık hızındayım , o zaman fenerin ışığı 2c mi olur? tabii ki olmaz. Yine benim için zamanın yavaşlaması, benim için ışığın ışık hızında hareket ettiği izlenimi yaratır ama gerçekte fenerin ışığı benden sadece %0,0000000000000000000000000001 daha hareket etmektedir.
Senin soruna gelirsek; ışık hızına ulaşamayız ama ulaştığımızı düşünürsek zaman biizm için durur. beynimizdeki elektrik sinyalleri iletişimi durur, vücudumuzdaki atomların titreşimleri durur, atomlar çevresindeki elektronların dönüşü durur. çünkü en ufak bir hareketlilik ışık hızının aşılması demektir ki bu mümkün değildir. Diğer soruya gelirsek: ışık hızının aşılabildiğini kabul edersek, teorik olarak zamanın geriye doğru akması gerekir. Matematiksel olarak ta böyle olması gerekiyor. Ama ışık hızını aşmamız mümkün olmadığından bu sadece bir teori olarak kalıyor.