sultan1398
yerçekimi kuvveti hızı ışık hızına ne kadar yakın?
kemal-bay-hickimse7261
Bunun cevabı belkide, güneşin yokolmasını 8,31 dakika sonra mı yoksa anınında hissedip hisstemiyeceğimize de bağlı ama yerçekimi ışık hızına yakın bir kuvvet değildir.
emin-akben2479
Birbirleri ile alakasız kuvvetler ama şöyle bir yanıt olabilir; Dünyanın kütle çekiminden kurtulmak için gerekli hız saatte yaklaşık 40.000 KM, ışık hızı ise saatte yaklaşık bir milyar (1,000,000,000) KM. Ama cisim ne kadar yoğunsa kütle çekimi o kadar büyük olur, hatta karadeliğin kütleçekiminden saatte bir milyar KM hızı ile ışık bile kaçamıyor. Fakat kütle saatte şu kadar KM hızla çeker diye bir şey yok. Maddenin yoğunluğu, uzaklık, sürtünme gibi bir çok etken ile değişebilen bir şey. Ayrıca sabit değildir, ivme ile hareketlendirir cisimleri. Halbuki ışığın hızı sabittir, ışık yola başladığı andan itibaren aynı hızdadır, bir hızlanma söz konusu değil. Bir anda 0'dan C hızına ulaşır.
ahmet-tunc3875
Aralarında dağlar yok yok evrenler kadar fark var. Çok uzak anlayacağın.
mustafa-okat7876
Kütle çekim kuvvetinin iletim hızı ile kuvvetini karıştırmamak lazım. Kütle çekim kuvveti benim bildiğim kadarıyla zayıf ama sürekli bir kuvvettir. Dolayısı ile sürekli etki etmekte. Mesela bir kütleyi yerden belli bir mesafe yukarıda tutarken onu orada tuttuğumuz kuvveti serbest bıraktığımız anda cisim yere doğru hareket eder. Zira zatenden ona kütle çekim kuvveti etki etmekteydi. Ancak kütle çekim kuvvetinin etki hızı muhtemelen ışık hızı veya ona çok yakındır.
Bu yüzden kütle çekim kuvvetinin kütleyi çekme hızı ile karıştırmamak lazım.
vide-supra1191
Soruyu ben mi yanlış anladım yoksa çoğu arkadaş mı yanlış anladı bilemiyorum. Kütle çekim kuvvetinin hızı ile ışık hızı kıyaslaması yapmak yerine kuvvet büyüklüklerinden bahseden ya da dünyadan kaçış hızından falan bahsedilmiş. Kara deliğin ışığı yakalıyor olması kütleçekim dalgası hızının ışıktan hızlı olmasından dolayı değil, kuvvetinin büyük olmasından kaynaklı. Kütleçekim kuvvetinin hızının ışık hızıyla aynı olduğuyla alakalı makaleler önerebilirim isteyen olursa.
vide-supra1191
Soruyu ben mi yanlış anladım yoksa çoğu arkadaş mı yanlış anladı bilemiyorum. Kütle çekim kuvvetinin hızı ile ışık hızı kıyaslaması yapmak yerine kuvvet büyüklüklerinden bahseden ya da dünyadan kaçış hızından falan bahsedilmiş. Kara deliğin ışığı yakalıyor olması kütleçekim dalgası hızının ışıktan hızlı olmasından dolayı değil, kuvvetinin büyük olmasından kaynaklı. Bir elektrik alan gibi düşünürsek alanın yükü ile alanı oluşturan parçacıkların hızı birbirnden farklıdır. ( Elektrik alanın yükle ilişkisi, yerçekimi ivmesinin kütleyle ilişkisinin ve kuvvet yoğunluğunun hacimle ilişkisi gibidir.)Kütleçekim kuvvetinin hızının ışık hızıyla aynı olduğuyla alakalı makaleler önerebilirim isteyen olursa.
vide-supra1191
Soruyu ben mi yanlış anladım yoksa çoğu arkadaş mı yanlış anladı bilemiyorum. Kütle çekim kuvvetinin hızı ile ışık hızı kıyaslaması yapmak yerine kuvvet büyüklüklerinden bahseden ya da dünyadan kaçış hızından falan bahsedilmiş. Kara deliğin ışığı yakalıyor olması kütleçekim dalgası hızının ışıktan hızlı olmasından dolayı değil, kuvvetinin büyük olmasından kaynaklı. Bir elektrik alan gibi düşünürsek alanın yükü ile alanı oluşturan parçacıkların hızı birbirnden farklıdır. ( Elektrik alanın yükle ilişkisi, yerçekimi ivmesinin kütleyle ilişkisinin ve kuvvet yoğunluğunun hacimle ilişkisi gibidir.-Wikipedia-) Kütleçekim kuvvetinin hızının ışık hızıyla aynı olduğuyla alakalı makaleler önerebilirim isteyen olursa.
vide-supra1191
emin akben kusura bakma ama tümden yanlış bilgiler vermişsin. Işık hızı değişken olduğu kanıtlanmıştır. Ortamdan etkilenir. Zira kütleçekim dalgalarını etkileyebilen bir şey yoktur.
vide-supra1191
Kütle çekim kuvveti hızı olarak tanımlanması gereken şey kütle çekimsel dalgalar dersek herkes daha iyi anlayabilir belki. Eğer dalgalar kuvvet barındırıyorlarsa ki barındırmaları gerekir.
ortac-eroglu9476
Kütle çekimi anında olur yani gravitsayon anında etki eder, ve ışık hızı evrendeki en yavaş hızdır. Boşlukta nerji lerlerken oluşan fotonlar ışığın tanecik yapısı olduğunu boşlukta enerji ilerlerken kıvrılarak dalga gibi ilerlemesi ışığın dalga yapısını açıklar. Bu hipotez bana ait, bütün ışıklar aynı hızda neden bunun nedeni enerjinin boşluktaki hızı