ugur-yardim8971
Güneş'in etrafında yörüngelerinde dönen gezegenler, neden aşşağı yukarı aynı düzlemde Günes'in etrafında dönüyor?
kemal-bay-hickimse7261
Kepler Gezegen Haraket yasalarına göre her gezegen , elips bir yörünge üzerinde hareket eder . Bu yüzden güneş sistemindeki tüm gezegenlerin , belli zaman dilimlerinde , güneşe farklı uzaklıklarda olurlar . Misal dünyanın güneşe en yakın olduğu konum 147 milyon km iken en uzak olduğu konum 152 milyon km dir . Bu yörüngeye sebeb olan şey , eliptik yörünge sistemidir .
vide-supra1191
Dİkkatli okuyunuz sormak istenen bu değil. Tamamen tahmini olarak, kendi etrafında dönen bir gezegenin sahip olduğu momentumla alakalı olduğunu düşünüyorum. Yani dönen bir gezegenin dönüş eksenine dik bir başka kuvvetin etkisi gezegenin momentumu üzerinde dengesizlik yapacaktır. Bunu dönen bir topaca benzetirsek, topaca uygulayacağınız tüm kuvvetleri dönmeye devam ettiği müddette merkezine dik şekle geri gelerek dengelemeye çalışır. Yani dönme eksenine dik hareketler momentumu ile sönümlenirken dönme ekseninde olan hareketler bir engel olmadan etki edebilir.
vide-supra1191
Dİkkatli okuyunuz sormak istenen bu değil. Tamamen tahmini olarak, kendi etrafında dönen bir gezegenin sahip olduğu momentumla alakalı olduğunu düşünüyorum. Yani dönen bir gezegenin dönüş eksenine dik bir başka kuvvetin etkisi gezegenin momentumu üzerinde dengesizlik yapacaktır. Muhtemelen güneşin ilk oluştuğu andaki dönme momentumuna diğer gezegenler ayak uydurmuş olmaları gerek. Bunu dönen bir topaca benzetirsek, topaca uygulayacağınız tüm kuvvetleri dönmeye devam ettiği müddette merkezine dik şekle geri gelerek dengelemeye çalışır. Yani dönme eksenine dik hareketler momentumu ile sönümlenirken dönme ekseninde olan hareketler bir engel olmadan etki edebilir.
vide-supra1191
The orbits of the planets are coplanar because during the Solar System's formation, the planets formed out of a disk of dust which surrounded the Sun. Because that disk of dust was a disk, all in a plane, all of the planets formed in a plane as well.
vide-supra1191
The orbits of the planets are coplanar because during the Solar System's formation, the planets formed out of a disk of dust which surrounded the Sun. Because that disk of dust was a disk, all in a plane, all of the planets formed in a plane as well.
Rings and disks are common in astronomy. When a cloud collapses, the conservation of angular momentum amplifies any initial tiny spin of the cloud. As the cloud spins faster and faster, it collapses into a disk, which is the maximal balance between gravitational collapse and centrifugal force created by rapid spin. The result is the coplanar planets, the thin disks of spiral galaxies, and the accretion disks around black holes.
ugur-yardim8971
@kemal bey sorumu şöyle sorayım : Güneşve yörüngelrinde denen
ugur-yardim8971
@Kemal bey sorumu biraz yanlış anlamış :) Sorumu basitleştirerek herkesin anlamasını isterim.Şöyle ki: Güneş Sistemimizi kağıda çizdiğimizi ve gezegenlerin doğu-batı yönünde güneşin etrafında döndüğünü farzedelim, neden kuzey- güney hattında dönen gezegen yok. @cemaleddin bey cevabınız için teşekkürler.
halil-brain9418
Genel görelilik biliyosundur umarım. Zira Gezegenerin, yıldızların kısaca evrende bulunan her cismin bir düzlem üzerinde olduğunu ve bu düzlemin eğilmesiyle oluşan çekim kuvvetleri.Birbirlerini yakın bir düzlemde olmasının bir nedeni bu olabilir diye düşünüyorum. Tabi başka galaksileri de katarsak işin içine ozaman konum belirlenmeli galiba. Herneyse Umarım yardımcı olmuştur :)
bilimsel-mucize8033
Merhaba; konuyu bende araştırıyordum. ama bilgisayar başında bulabileceğimi artık düşünmüyorum. Ama biraz araştırma yaptıktan sonra kendime göre bir sonuca ulaştım. Bir değil birçok etken olduğunu düşünüyorum. En önemlisi magnetizma bence. çünkü manyetik alanın en düşük oranda olduğu yerde gezegenler birikmiş görünüyor. güneşe tam olmasada ortalı olarak yerleşik bir yörüngeleri var. magnetik alanın etkisi olmasaydı yörüngeleri muhtemelen atomlar gibi çeşitli yönde olurdu. Magnetik alan etkisiyle güneşin ortasında dengelenmiş olduğunu düşünüyorum. Tabiki benimki düşünce sadece. Bunun yanında Güneşş ve gezegenlerin kütle çekim kuvvetleri de gezegenleri dengesel olarak aynı hizada tutan 2. faktör olarak düşündüm. Biraz daha düşündükten sonra şu da bir gerçek olarak çıkıyor ki. sadece güneş sisteminde değil galaksilerde de bir düzlem üzerinde duruyor gezegenler güneşler ve astroidler. onunda karadeliklerin çekim ve magnetiğinden kaynaklandığı sonucunu da çıkarabiliriz. Naçizane düşüncem bu.
irfan-keskin6988
Peki plüton bu kurala neden uymuyor. Ay bile Dünya'nın etrafında dönerken Dünya'nın yörünge düzlemi ile çakışık bir düzlem izlemediğinden Güneş tutulması her yıl sadece 2 kez gözlenir 12 kez değil. Topacın dönerken dik konum alması yer çekiminden dolayıdır tıpkı yalpalayan geminin tekrar dik konuma gelmesi gibi. Güneş Sisteminde gezegenlerin dolaştığı düzlemle onları bu düzleme çeken farklı bir çekim kuvveti yoktur. Momentumları birbirini etkilese bile Güneş'le aralarındaki etkileşimin önüne geçemeyeceğim için bir gezegen diğerini kendi yörünge düzlemi üzerine de çekemez. Etkilese bile bu bir yay etkisi yapar sürtünme olmadığı müddetçe bu etki sönümlenmez. Düzlemler çakışık değilse gezegenlerin birbirine etkisi ile çakışık hale gelmez. İster manyetik ister kütle çekim kuvveti olsun. Başka bir açıklaması olmalı ben böyle düşünüyorum. Mesela Güneş'ten bir sebepten dolayı aynı yönde koparak savrulan parçaların hızları nedeniyle farklı uzaklıklarda yörüngelere oturup bir sistem oluşturması ve soğuması gibi ya da farklı birşey
ishak-ozcanan6256
Merhaba arkadaşlar bu sorunun cevabını vide supra arkadaşımız doğru bir şekilde verdiğine inanıyorum çünkü gezegenlerin ayni düzlem üzerindeki hareketleri kisa ve öz bir şekilde söyleyecek olursam fizikteki alan denklem
ishak-ozcanan6256
Merhaba arkadaşlar bu sorunun cevabını vide supra arkadaşımız doğru bir şekilde verdiğine inanıyorum çünkü gezegenlerin ayni düzlem üzerindeki hareketleri kisa ve öz bir şekilde söyleyecek olursam fizikteki alan denkl
ishak-ozcanan6256
Merhaba arkadaşlar bu sorunun cevabını vide supra arkadaşımız doğru bir şekilde verdiğine inanıyorum çünkü gezegenlerin ayni düzlem üzerindeki hareketleri fizikte alana etki eden vektörlerel kuvvetlerle alakalı olmalıdır yüzey alan küçüldükçe yörünge düzlemi değişebiliyor "örnek cüce gezegenler" bunula birlikte büyük gezegenler hep aynı düzlem üzerinde hareket ediyor yani yüzey alanı büyük bir gezegen güneşin dönme yönüne dik bir yörünge de dönse idi diğer büyük gezegenlerin onun yüzeyine etki edeceği çekim kuvvetleri onun yörüngesini zamanla diğer gezegenlerin izlediği yörüngeyle çakışır hale getirecekti yada yakın bir düzleme indirecekti aynı bir dönen topac gibi .