celal1777
Siz ölçüm yapamıyorsanız zaten söylenilen şeyin kıymeti kalmıyor. Ama seviniyorum aslında en azından buradaki konu pek çok fizik sever için iyi kaynak oluyor.
Öncelikle söylediğiniz (r) ye gelirsem; buradaki "r" tek parçacıklı sitem demek, parçacık sayısı N kabul edersek; birden çok parçacık için fonsiyonumuz Ψ(r_1,r_2,r_3..) şeklinde olur. Tekrar soruya gelirsem, referans noktası sizin kafanızda daha çok dünyamızı ilgilendiren bir yapıda kalmış. Yeryüzün de Newton kanunlarına göre ya gözlemciye göre referans alırsın ya da hareketliye göre referans alırsın. Ama bunu parçacık fiziğinde farklı yapacağız. Görelilikteki referans sistemini Lorenz dönüşümleri ile yapıyoruz. Buna göre Einstein referans sistemini Klasik sistemden ayırmamıştır. Yani bildiğimiz klasik mekanik kanunlarını uygulayabiliriz ancak bunun bir önemi yok demekte çünkü sorun referans değil uzayda hareket hailindeki dünyayı evrende neye göre referans alacağımız pek önemli değil. Kuantum fiziğinde de bu durum böyle. Referans noktasından çok olasılıklı bölge ya da konumu bizim için çok daha önemli. Yani illa referans noktası olmasa biz bu denklemi çözemeyiz,olmuyor diyemeyiz.
Ancak dünyamızdaki hareketler için böyle bir şey söz konusu değildir. Referans baz alınmalıdır. Herhalde bu kes beni anlayacak ve kabulleneceksinizdir... :)
cengiz7403
Görelilikte referans sistemini Lorentz dönüşümleri ile yapıyoruz ne demek? Lorentz dönüşümleri, adı üzerinde, seçtiğiniz referans sisteminden başka bir referans sistemine geçişte kullanılır. Kuantumda çok olasılıklı bölge derken neyi kastediyorsunuz? Dalga fonksiyonunu yazarken hangi referans sistemini alıyorsanız ona göre yazarsınız. Olasılık dağılımı referans sistemine göre değişir. Bence önce "canonical coordinates" in ne olduğunu öğrenirseniz tartışmaya gerek kalmaz.
cengiz7403
Görelilikte referans sistemini Lorentz dönüşümleri ile yapıyoruz ne demek? Lorentz dönüşümleri, adı üzerinde, seçtiğiniz referans sisteminden başka bir referans sistemine geçişte kullanılır. Kuantumda çok olasılıklı bölge derken neyi kastediyorsunuz? Dalga fonksiyonunu yazarken hangi referans sistemini alıyorsanız ona göre yazarsınız. Olasılık dağılımı referans sistemine göre değişir. Bence önce "generalized coordinates" in ne olduğunu öğrenirseniz tartışmaya gerek kalmaz.