burtay-mutlu-shibumi-tr1695
Yeni sürpriz büyük parçacık (ihtimali) hakkkındaki düşünce ve önyorumlarınız nedir?
Sadece yüksek enerjili durumlarda görülen, 2 spinli, elektrik yüksüz, Higgs’e göre 6 kat ve kurşun atomuna göre 4 kat daha büyük ,kompozit parçacık ihtimali için düşünceleriniz nedir?
Bildiğimiz 4 kuvvetin dışında 5nci bir kuvvet ihtimali var ise, bu kuvvetin işlevi ne olabilir?
Bu konuda bulabildiğim (detaylı) yazıyı bir kaç defa okudum. Dış kaynaklardan bakmadan önce, verilenleri kavramaya çalışacağım. Eğer fikirleriniz olursa, bu konuda yol gösterici olacaktır...
Yazının linki : http://www.gercekbilim.com/yeni-bozon-parcacik-cern-higgs-kutle-cekim/
necmi-tufek7866
Linki okudum.
Eskiden bilim insanları bir şey buldukları zaman onu ilan etmek için aylarca, yıllarca düşünürlermiş. Şimdi bakıyorum hemen daha bulduklarının ne olduğunu tam anlamadan spekülasyon yapıyorlar.
Süpersimetri hakkında bilginiz var mı bilmiyorum? Bende "Gordon Kane" isimli bir fizikçinin yazdığı "Süpersimetri" isimli bir kitap var. Orada en hafif süper eşin 750 Gev civarında bulunabileceği şeklinde bir önerisi vardı yanılmıyorsam. Yanlız bunun hemen bozunacağı ve tespit edilmesi için üretilen diğer yan ürünlerden yararlanılabileceği yazıyordu.
Bakıyorum, bulunan parçacık tam onun önerdiği şekilde tespit edilmiş. Üstelik beni daha da şüphelendiren; parçacığı bulan fizikçilerin hemen bunun bir süper eş parçacık olmadığını ilan etmeleri...Yani daha bulduğunuz şeyin spinini bile tam olarak tespit edememişsiniz de süper parçacık olmadığını hemen niye araya sokuyorsunuz?
Demek ki fizikçiler arasında da rekabet var ve bu yüzden edinilen bilgiyi bile karartmayı göze alabiliyorlar. Şimdilik benim kanaatim bu. Bekleyip göreceğiz ama, sanırım bir müddet sonra başka fizikçiler de en hafif süper eşi bulduklarını ilan edebilirler.
Yani benim düşüncem bu parçacığın süpersimetri teorisindeki bir süper parçacık olduğu yolunda. Belki de okuduğum kitabın etkisinde kalmışımdır. Yani mümkün.
necmi-tufek7866
Burtay Bey.
Protonun spinine eleştiri yazarken yanlışlıkla feys book üzerinden giriş yapmışım. Bu yüzden orada ismim görünüyor. Ama benim feys book ta hiç kimseyle bağlantım yok. Bu yüzden sakın beni yanlış anlamayın.
Feys book konusunda eşimle aramızda bir anlaşmamız var. Hiç kimseyle arkadaşlığım yok yani. Bunu da bilmenizi istedim.
:-) Peki, Efendim... :-)
:-) Peki, Efendim, Peki... :-)
Hukuk, bence matematiğin sözle şeklidir. Muhakkak mantıklı bir nedeni vardır.
:-) Peki, Efendim, Peki... :-)
Hukuk, bence matematiğin sözel şeklidir. Muhakkak mantıklı bir nedeni vardır.
Süper parçacıklar ve simetri hakkında çok fazla , neredeyse hiç düzeyinde bilgim ( ve ilgim ) oldu.
Çünkü yüksek enerjili çarpıştırıcılarda çıkan parçacıkların neredeyse tamamının sanal olduğunu düşündüm.
Evrenimizin belli sabitleri var. Mevcut fizik kurallarıda bu sabitlere göre gerçekleşiyor. ( C, Planck ölçekleri, uzamsal boyutlar, Dirac sabiti, manyetik sabitler, vs.vs...Liste uzun çoğunu da düzgünce bile bilmiyorum) ...
Şimdi bu sabitler değişmeden sadece bir değer değişiyor ve parçacıklara yüksek enerji yüklenerek çarpıştırılıyor. Ondan sonra ortaya yeni bir parçacıklar grubu çıkıyor. Kullanılan enerji ne kadar yüksek ise ortaya çıkan parçacıklarda o kadar yüksek oluyor. Ama evrenin doğal sabit değerlerinden dolayı bunlar varlıklarını sürdüremiyorlar. Bu sabitlerle uyumlu olacakları değerlere parçalanıyorlar.
(Hangisi tam hatırlamıyorum, foton mu yoksa elektron mu? Çarpıştırıldıkları zaman ortaya proton kütlesinde parçacıklar (ya da protonlar) çıktığını okumuştum.)
Bu nedenle bu parçacıkları evrenin doğal bir parçası olarak görmüyorum. Belki de ilk dönem haricinde hiç var olmadılar bile ve var olmayacaklar. Yani sanal -geçici parçacıklar olarak düşündüm.
Bir de bu tür çapışmalarda çıkan parçacıkların spinleri birbirinden farklı (sizin şu parçacık renkleri ile ilgili konunuz için hala renkleri anlamaya ve öğrenmeye çalışıyorum. Yavaşta olsa bir gün sorunuza cevap verebilecek düzeye geleceğim). Sanırım birbirlerini tamlıyorlar. Bu nedenle süper ağır bir parçacığı dengeleyen hafif parçacıklardaa ortaya çıkıyor. Ama o da evrensel sabitlere uygun değiller ise onlarda başka parçacıklara katılarak kayboluyorlar ya da yeni normal sınırlar içinde parçacıklar oluşturuyorlar.
Bu bakış açısından dolayı gereken önemi ver(e)medim...
Şimdi, okuduğunuz kitap çerçevesinde, yönlendirici eleştirileriniz olursa sevinirim. Önyargımı değiştirmesi açısından faydalı olacaktır.