necmi-tufek7866
Evrenin yaşı bilindiğine göre, bunu yarıçap olarak kullanıp alanını ve dolayısıyla boyutunu hesaplasak mantıklı olur mu?
dogukan-simsek3907
bu durumda değişik kütleçekim merkezlerini karadelikleri ve büyük patlamanın gerçekleştiği vakumsal alanı hesaba katmamız gerekmez mi? yani bildiğimiz 3 boyutlu nesneleri ölçer gibi uzay-zamanı böyle ölçmek bu kadar basit olmamalı fikrimce...
necmi-tufek7866
Çok rafine bir hesaplama olmasa da yaklaşık olarak bir fikrimiz olur bence. Hem öyle söylediğiniz gibi 3 boyutlu nesnelerden başka bir şey olduğunu sanmıyorum. Enerji ve maddenin davranışı aslında çok basit gibi görünüyor. Onların gizemli ve değişik bir yapılanmaları yok. Zaten öyle olsa evreni açıklayabilen teoriler olmazdı veya tutarsız olurdu. Ama bilim açısından her şey tutarlı ve hesaplanabilir durumda gibi gözüküyor.
yuksuz-electron7866
evrenin genişleme hızını ve bu hızın 14 milyar yıl boyunca nasıl değiştiğini hesaba katarsan belki bir şansın olabilir.
necmi-tufek7866
Yani hesaplanabilir diyorsunuz. Önemli olan bu. Çünkü elimizde gözlemlere dayalı veriler var ve böyle bir hesaplama yapılabilir.
Evrenin sonsuz olduğunu söyleyen arkadaşlar olduğunu gördüğüm için böyle bir soru sordum. Sonsuzluk ispatlanamaz ve algılanamaz bir kavramdır. Eğer biz gözlemle çevremizin genişlediğini tespit ediyorsak, zamanı geriye doğru işletip, daralıp bir noktaya toplandığını da çıkarsayabiliriz.
Sonsuz olsaydı böyle tespitler yapamazdık. Biz sonlu ve hesaplanabilir bir evrende yaşıyoruz.
mustafa-okat7876
Yalnız, bu hesaplama gözlemlenebilir evreni hesaplamanıza yarar ki bu zaten hesaplandı diye biliyorum. Gözlemlenebilir evrenin çapı yaklaşık 93 milyar ışık yılı.
necmi-tufek7866
Bizim hesap da "alanı" olarak aynı sonucu veriyor, çapı değil. Yalnız bu gözlemlenebilir evren değil. Orada yanılgı olmasın. Teleskoplar daha o kadar uzağı göremiyorlar. Bu evren bizim olay ufkumuzun sınırıyla alakalı olarak ölçülebilen evren.
Ayrıca gözlemleyemediğimiz kısmın ne kadar olduğunu bile tahmin ediyorlar ( % 99 )
necmi-tufek7866
Bizim hesap da "Çevresi" olarak aynı sonucu veriyor, çapı değil. Yalnız bu gözlemlenebilir evren değil. Orada yanılgı olmasın. Teleskoplar daha o kadar uzağı göremiyorlar. Bu evren bizim olay ufkumuzun sınırıyla alakalı olarak ölçülebilen evren.
Ayrıca gözlemleyemediğimiz kısmın ne kadar olduğunu bile tahmin ediyorlar (% 99)
ahmet-tunc3875
Evrenin grnişleme hızı git gide artıyor bunu göz önüne almak lazım. Evrenin 19 Milyar ışık yılı kadar bölümü teleskop ile keşfedilmiş. Ben bundan çok daha büyük olacağını sanmıyorum.
yunus-ilik5290
evet hız değişiyor yaşı nasıl orantılayalım, belki bir yolunu bulursun derm