burak-tasdemir5884
ZAMAN TANRI MEKANDA EVREN OLABİLİR Mİ?
necmi-tufek7866
Tanrı'yı bir yaratıcı olarak kabul ettiğimizde, evrenimizin dışında bir varlık olarak düşünmeliyiz. Evrenin dışında olduğu için bizim şartlarımız onu bağlamaz. Yani "Tanrı zamandan ve mekandan ayrıdır" Öyle olması gerekir.
Mekan zaten evrendir ve zaman bu evrenin maddesinin uzaklığı ile orantılı olan göreceli bir kavramdır.
dogukan-simsek3907
peki tanrıyı evren olarak kabul edersek... ve kendimizi bütünün yani evrenin bir parçası olarak düşünürsek? örneğin bizim düşünme potansiyelimiz beyindeki nöron hücreleri ile varolur... milyarlarcası bir araya gelerek bir düzen ve uyum içerisinde bilincimizi oluştururlar... evrendeki bütün varlık (sadece madde değil) bir araya gelerek fikrimce 'büyük resmi' tamamlamaktadırlar...
necmi-tufek7866
Şöyle demek istiyorsunuz;
"Madde ve bilinç evrenden önce birlikteydiler. Belki bir program yapıldı veya doğal nedenlerle de olabilir, büyük patlama şeklinde saçılıp evreni oluşturdular. Program neyse bir gün sonuçlanacak ve yine büyük resim oluşacak"
Buna İslam şöyle referans verebilir belki.
"Allah'tan geldik, yine ona döneceğiz."
Bu şu açıdan mantıklı. evrenin oluşması için enerji gerekli. Allah'tan başka hiç bir şey yoksa, o zaman bu enerji zaten onun enerjisidir.
Yola buradan çıkıyorsanız eğer, umutsuzluğa düşebileceğiniz yerler, fiziğin ortaya çıkardığı bazı planlanamaz durumlar sizi çelişkiye düşürebilir. Zaten Einstein bu yüzden "Tanrı zar atmaz" demiştir.
Burada insanın kendi iç huzurunu ve akli dengesini yitirmemesi için sakin olup bazı cereyanlara kapılmaması gerekir bence.
"Suçlu olduğu kanıtlanana kadar sanık masumdur"
dogukan-simsek3907
'madde ve bilinç evrenden ÖNCE birlikteydiler' demişsiniz. zamanı bir bütün olarak ele alırsak daha nihai neticelere ulaşabiliriz. planlanamaz durumlardan kastınız kuantum belirsizlikleri ise: tek bir evrene odaklanmanızı istemiyorum... sicim teorisine dayanarak big bangla sonsuz sayıda evrenin oluşturduğu bir üst boyutu bir başka evren olarak ve onların oluşturacağı üst seviyeyi kavramanın bizi ancak tanrıya ulaştıracağı görüşündeyim... bir diğer fikrim; evrenin oluşması için enerji gereklidir demişsiniz... dikkatli bakarsak evrendeki toplam + ve - yüklerin birbirini nötrlediğini görebiliriz.
necmi-tufek7866
Madde ve bilinç evrenden önce birlikteydiler derken bunu kendi fikrim olarak söylemedim. Sizin bir önceki yazınızdan öyle anlaşıldığını belirtmek istedim. (Gerçi bence de olabilir)
Zamanı bir bütün olarak ele alıp, nihai neticelere ulaşamazsınız. Göreli olan bir şeye sabit bir şey muamelesi yapmış olursunuz. Kendinizi çok kaygan bir zeminde bulursunuz.
Sonsuz sayıda evrenler olabilir ama bunların bizim evrenimizden daha üst bir boyutta olmaları için ne gibi bir gerekçeniz var? Pekala hepsi de aynı malzemenin paylaşılmış kısımları olabilir ve aralarında hiyerarşik bir sınıflandirma, alt üst kavramları olmasa gerektir.
Evrenin oluşması için enerji gerekir. Evrendeki toplam yükün sıfır olması, o sıfırın tekrar artı ve eksi yükler üretmeyeceği anlamına gelmez. Yani enerjiyi yok edemezsiniz.
dogukan-simsek3907
sicim teorisine aşinasınızdır herhalde. metnimde de bir anlamda bunu ifade etmeye çalıştım. bütün evrenlerin bir üst boyutta değil de hepsinin bütününün bir üst boyutu oluşturduğunu ifade etmek istedim. enerjinin bildiğimiz anlamda yok edilemeyeceği; karşıt bir kavramı yani anti-enerji olmadığı anlamına da gelmez... anti-madde varsa bunu oluşturacak anti-enerjinin de bulunması gerekir. sanırım zaman kavramı yerine uzay-zaman olgusunu bir bütün olarak ele alırsak nihai sonuca ulaşabiliriz. orada ifade yanlışım olmuş.
necmi-tufek7866
Enerji "varlık, var olmak" anlamına gelir bir bakıma. Anti enerji otomatik olarak "olmayan şey" demek olur. Yani anti enerji diye bir şey olmaz.
necmi-tufek7866
Anti maddeyi de meydana getiren aynı enerjidir.
dogukan-simsek3907
giderek felsefi bir boyuta geçiyoruz... zaten enerji varlık ile yokluğu içinde barındırmaktadır... kuantum belirsizlikleri sizce buna bir örnek değil midir? dahası zaten anti-maddeyi yaratarak yine kendisine de dönüştüren enerji dediğimiz olgudur. bu durumda fikrimce enerjiyi + veya - yapan yine enerjinin kendisidir. enerji nötrdür. yalnızca biz + tarafını görmekteyiz. varlık ile yokluğun bir arada raksıdır fikrimce...
emir-bugra-koksalan6568
Ben soruyu anlamadım. Zaman tanrı mekanda evran olabilir mi? Bişey anlayan varsa bana da anlatsın
ykpzg5807
Zaman tanrı değilde bunu başkalarına nasıl anlatabiliriz? Kafamda tam toparlayamadım.
necmi-tufek7866
Doğukan, bence kavramları karıştırmamaya çalışırsak sağlıklı bir analiz yapabiliriz.
Enerjiyi, pozitif enerji ve negatif enerji diye tanımlıyoruz. Yani (anti enerji) derseniz bu yanlış bir tanımlama olur. Negatif de olsa pozitif de olsa, enerji aynı malzemenin değişik görüntüsüdür.
Şöyle anlaşalım;
"Bu eksi enerjidir" diyerek evrenden bir miktar enerjiyi yok edebilir misin? Veya evrene bir miktar enerji ekleyebilir misin? Enerji sadece şekil değiştirebilir. Siz bu değişik şekilleri varlık ve yokluk diye tanımlayamazsınız.
Anti madde sizi yanıltıyor olabilir. Anti madde dediğimiz şey bizim normal maddemizin ayna görüntüsü yani tersidir. Normal madde ne kadar enerji barındırıyorsa, anti madde de aynı miktar enerji barındırır. Ama ikisi çarpıştıklarında ve tamamen yok olduklarında birlikte barındırdıkları toplam enerji hiç bir yere kaybolmaz. Isı, ışık ve başka parçacıklar şeklinde evrende kalır.
Eğer sizin söylediğiniz gibi enerji içinde yokluk barındırsaydı, o zaman toplam enerjide eksilme olmaz mıydı?
dogukan-simsek3907
efendim düz bir zeminden bir tepe yaptığımızı varsayalım... tepeyi oluşturmak için yerin altına bir miktar çukur açmak gerekir... eğer enerjiyi toprağın nötr seviyesi olarak öngörürsek artı veya eksi yüklerin enerjinin bir dönüşümü olduğunu kavrarız... yani olaya şöyle yaklaşalım... siz enerjinin artı tarafısınız eksi taraflı bir maddeyle etkileşime girerek enerji patlaması oluşturdunuz... peki bu enerji nasıl ortaya çıkacak? fotonlar ile mi? bu durumda da oluşan fotonların enerjinin hangi tarafının malzemesi olduğunu nasıl kabulleneceğiz?
necmi-tufek7866
İşte kavram karmaşası dediğim şey bu.
Elektrik yükleri artı ve eksi dediğinizde, başka bir şeyden bahsediyorsunuz.
Ama enerji için artı enerji eksi enerji diyemezsiniz. Aynı şey değiller. Eksi elektrik yükü yine elektriktir. Ama eksi enerji diye bir şey olmaz. Ona ancak "yok enerji" demeniz gerekir. Enerji sadece enerjidir. Negatif ve pozitif görüntü bu salt enerjinin kendi muhtevasındaki değişken oluşumlardır. Yani bir tarafta enerji, diğer tarafta karşıt enerji diye bir şey değildir.
Siz anti maddeyi yine anlamadınız veya dikkat etmediniz. Anti madde demek eksi enerjili madde demek değildir. Anti madde ters yönde dönen ve ters elektrik yükü taşıyan normal maddedir. Eksi taraflı madde diye bir şey olmaz. Etkileşip enerji patlaması oluşturan aynı enerjinin içindeki ters yüklerdir.
Kafanızda yer etmiş şeyleri bir kenara bırakıp biraz dikkat etseniz eminim anlayacaksınız.
dogukan-simsek3907
bilgilendirme için teşekkür ederim
ozge-yelek8782
Tanrıyı sonsuz olarak kabul ediyorsak zaman sonsuz mudur diye düşünmek gerekiyor ki değil. Mesela Big Bang'den öncesini sorgulayamayız fizik açısından çünkü zaten uzay zaman Big Bang ile oluşmuş oluyor. Dolayısıyla Tanrı dediğiniz şey de sözlükteki ilk anlamını kaybediyor. Mekan olarak evrenden başka bildiğiniz bir yer var sa orası da olabilir ama sonsuz evrenler teorisinin deneysel olmaması gibi o da deneysel olmaz ve sonuç olarak elinizde sadece bu evren kalır mekan olarak. Tabi kabuller ile düşünmeye devam edebilirsiniz ama kanıtı olmaz.
gretchen5768
Bozuk Türkçe ile yazıldığı için anlamayanlar olmuş, doğru yazılışı ile: "Zaman tanrı, mekan da (ise) evren olabilir mi?