mert-aras7383
Işık hızında giderken zamanın yavaşlaması ve hatta durmasının ne ilişkisi var? Neden zaman değişiyor?
necmi-tufek7866
Çizgi çizme imkanı olsaydı daha iyi olurdu ama hayal gücünü kullanmaya çalış..
L şeklinde bir yukarı ve alttan yana doğru çizilmiş bir çizelgemiz var. Yukarıya doğru olan çizgi zamanı temsil ediyor.(300.000 km/sn) Yana doğru olan çizgi ise mekanı temsil ediyor.
Şimdi, mekan kısmında bir cisim hareket ettiğinde alttaki yatay çizgi yukarıya doğru bir eğri yapmaya başlıyor. Bu eğri hızı temsil ediyor ve dikey çizgideki zamandan çıkartılıyor. Yani hızınız ne kadar fazlaysa, dikey çizgideki zamanda bir azalma meydana geliyor. Yani ne kadar hızlı giderseniz dikey çizelgedeki ışık hızını azaltmış oluyorsunuz. Zaman bu şekilde yavaşlıyor.
Işık hızına yaklaştıkça zaman aynı oranda yavaşlıyor.
Eğer imkan bulup hızınızı ışık hızına çıkarabilirseniz o zaman dikey çizgiyle aynı duruma gelirsiniz ve sizin için zaman sıfır olur. Buna zaman ve mekanın yer değiştirmesi denir.
Eğer uzam (uzaklık) varsa zaman akar, uzam yoksa zaman da yoktur, yani akmaz. İkisi birlikte "uzayzaman" olarak tanımlanırlar ve birbirlerine görelidirler.
hic-kimseyle-tartismaz9132
Yukarıdaki açıklama zaman ve hız arasında ilişkinin "Nasıl işliyor?" olduğunu gösteriyor. Hız artıkça, zaman yavaşlıyor. Tabi aynı oranda değil. Aralarında ilişkinin nasıl olduğunu, ne kadar hızlanırsanız, zamanın ne kadar yavaşlayacağını hesaplıyabiliyorsunuz. Hatta çeşitli yurtdışı üniversitelerin bu konuda hesaplama yapan sayfalarıda var internette...
Ama sorunuzun cevabını bilmiyorum. Neden? Özel görelilik esir-higgs kavramına gerek görmediği için, hızlanan cismin önünde bir direnç oluştuğu için yavaşladığını söyleyemiyoruz. Ayrıca hareket yönündeki boyutun niye kısaldığını, mekanizmanın ne olduğunu da bilemiyoruz. Bu nedenle farklı hızlardaki gözlemciler için farklı zaman kavramlarının nasıl işleyeceğini hesaplarken, neden bu şekilde olduğunu bilmiyoruz.
Dileğim, sizin gibi "bu böyledir" diye kabul etmeden, Neden? Niçin? diye soranların sayısının artması. Bu şekilde bir çok kafadan azar azar, daha geniş bir açıklama bulunacaktır...
mustafa-okat7876
Biz zamana bağlı halde yaşıyoruz. Yani zaman dediğiniz şey bir orantının parçasıdır. Hız artarsa zaman azalır (Yavaşlar) hız azalırsa zaman artar (Hızlanır). Eğer bir cisim ışık hızına yaklaşırsa zaman yavaşlıyor dedik ama kendi algısında bunu hissetmiyor. Zaten şu anda Dünya'nın Güneş ile birlikte yaptığı yaklaşık saniyede 200 kilometre hızdan dolayı zaman bizim için bir tık yavaş işliyor ama bunu hissetmemiz olası değil. Zira 200 kilometre, 300 bin kilometrenin yanında hiç bir şey :)
Işık hızı olarak lanse ettiğimiz yaklaşık 300 bin kilometre bizim "toplam elimizde bulunan anlık harcanabilir değerimiz" dir. Durursak bir yere harcanması lazım, zamana dönüşür, zaman akar. Hareket edersek bir miktarı hıza dönüşür, yer değişimine dönüşür, kalan kısmı zamana dönüşmeye devam eder. Çünkü zaman ve mekan birbirine bağlantılıdır. Eğer hızınızı ışık hızının %99.99999...99 sine kadar çıkarırsanız sizin için bir saniye geçtiğinde çevrenizde bir kaç milyon yıl geçmiş olabilir. Eğer bir şekilde becerir ve ışık hızınızı %100.00 yaparsanız evrenin bir an içerisinde (Bir planck zamanı mesela) yok olduğunu görürsünüz (çünkü sonsuz ile en küçük sayının çarpımı yine sonsuz eder) ve ışık hızı sonlu bir hız olsa da ışık hızına ulaşmak için gerekli enerji ışık hızına yaklaştıkça katlanarak artar. Yani bir yerden sonra hızınızı %0.001 gibi bir değer artırmak için üzerinizdeki enerjiyi 2 ye katlamanız gerekecek. Yani %99.9999999...99 lu bir değere ulaşmak için evrendeki var olan bütün enerjiyi kullanıyor olun. O hıza ulaştıktan sonra evrende var olan tüm enerjinin 2 katını daha verseniz yine %99.99999999...99 luk bir kısımda kalıyorsunuz. Sadece aradaki 9 sayısı artıyor. Tabii sadece 9 sayısı artmıyor, çevrenizde geçen zamanın hızı artmaya başlıyor. Artık harcadığınız enerji sizi hızlandırmıyor, çevrenizdeki zamanı hızlandırmaya başlıyor. Harcadığınız her bir kat enerjide o enerji miktarınca çevrenizdeki zaman hızlanıyor. Ancak %100.00 olması için matematiğin çökmesi gerekir. En azından bugünkü bilgimize göre böyle. Kısaca zaman ve mekan arasında mekanik bir bağ düşünebilirsiniz. Örneğin bir otomobil düşünün. Normal 100 beygir motorlu sıradan bir otomobil, 200 kilometre hızla seyir ederken, gaza ne kadar basarsanız basın 200 kilometre hızı aşamıyor. Aynı cüssede 200 beygir bir otomobil tam 2 kat güce sahipken bu araba 400 kilometre hız yapamıyor mesela. Benzer bir mantık. Gücü ikiye katlamanız hızı da 2 ye katlamıyor. O otomobilin rüzgarı yarabileceği, iç mekanik aksamının kaldırabileceği bir üst sınır var. Gücü 8 e katlasanız arabanın hızını ancak 2'ye katlayabilirsiniz o da belki mesela. :)
mert-aras7383
Teşekkür ederim cevaplarınız için.
gorkem-gunduz6070
en basit şekilde şöyle diyebiliriz. zamanın hızı kütle çekimiyle ters orantılıdır. kütle çekim ne kadar artarsa zaman o kadar yavaşlar. Hız ve Kütle de birbiriyle doğru orantılıdır hız ne kadar artarsa cismin kütlesi de o kadar çok artar. Işık hızına ulaşılamamasının sebebi de bu kütle artışıdır. Hızlandıkça kütle artar. Zamanın yavaşlaması veya ışık hızına ulaşıldığını varsayarsak durması gibi durumlar bu ters orantı ile ilgilidir.
necmi-tufek7866
Son sözü çok güzel söylemişsin Görkem. Ben de seni tebrik ederim.
hic-kimseyle-tartismaz9132
Üzgünüz, bu içeriği görüntülerken bir hatayla karşılaştık. Kullanıcı iseniz, lütfen daha sonra tekrar deneyin. Yöneticiyseniz, daha fazla bilgi için Flarum günlük dosyalarınıza bakın.
kivanc2648
Zamanı kesin olarak bilmiyoruz buradaki çoğu bilgi teoriden ibaret
aklin-ermez9450
Bunda aklı selim biri cevap yaza bilir mi?
aklin-ermez9450
Hız, zamana bağlı olarak cisimlerin yarılanma sürelerinde değiştirebilir o zaman? ne kadar hızlı bir dünyada yaşar isek o kadar yavaş yaşlanırız? cevaplarınızı bekliyorum.
necmi-tufek7866
Birinci soru cümlesini açarsanız sanırım ikinci soru cümlesini değiştirmeniz gerekebilir.
ahmet-metin-akkaya8014
Bu aciklamalarin hiç biri olayı tamamen anlatamıyor yada ben anlamiyorum. duran bir arac bana doğrular 100 km/saat hızla gelirken ben duruyorsam onu 100 km/saat hiziyla bana geliyor gorurum. Ben de bu araca doğru 100 km hız ile gidersem, gorece bu aracın bana doğru 200 km/saat hiz ile geldigini gorurum.
Işık hizi maksimum hız diyoruz. Ben dururken bana doğrular gelen isik demetin hizi 300.000 km/sn oluyor. Beki ben de bu isik demetine dogru 300.000 km/sn hazla gidersem, isik demetini hangi hizda gorurum. 600.000 km/sn olamaz, maksimum hız isik hizi. O da 300.000 km/saat.
Izafiyet teorisine ne oldu simdi. Bu durumu nereye koyacağız.
Ya da isik hızında zamanın durmasını bu durumla açıklayabilir miyiz? Zaman durduğuna gore hızdan bahsedemeyiz mi diyeceğiz? Bu durumda 300.000 km/saat veya 600.000 km/saat hızlarından bahsedemeyiz. Çünkü saat diye birşey yok. Zaman durmuş artık. 300 bin de sonsuz, 600 bin de. Hepsi ayni.
Peki bu durumda daha yavaş hızlarda olan nesneleri de isik hızında göreceğiz, degil mi? Bu durumda onlar icin de zaman durmuş mu oluyor? Ben isik hızındaysam, bana gore öyle oluyor. O zaman ben hangi hizda gidersem gideyim, zaman benim icin yavaşlıyorsa, herkes icin yavasliyordur. Al sana anti izafiyet teorisi.
Of ya, gece gece kafam dondu. Adamin yollar önce bulduğu seyi, ben bugun anlamakta zorlanıyorum. Aramizdaki zeka farki da sonsuz sanırım.
volkan7319
Maxwell kuramlarına göre ışık yapısı itibariyle sabit hızdadır yani her gözlemci onu aynı hızda ölçmek zorundadır (300.000 km). Özel Görelilik kuramı da bu bilgi üzerine inşa edilmiştir çünkü temel postülası bilim yasalarının gözlemci hızına göre değişmemesi gerektiğidir. Sanırım bu sorunuzu cevaplar Ahmet Metin Akkaya.
ergun-ozdogan4207
Zaman ve hız bence tamamen izafi bir kavram. İkisi arasında ilişki yok şöyleki yoğun tempoda çalışan biri için durağan birine göre zamanın daha yavaş aktığı örneği veriliyor bu tamamen kişinin meşguliyetiyle alakalıdır normalde zaman herkes için akar ama bu kişiden kişiye algı farkı yaratabilir
ergun-ozdogan4207
Lütfen yanlışsam düzeltin ben 300 yılda gidebileceğim mesafeyi bir yolunu bulup 3 saniyede gitmişsem neden diğer insanlar için zaman 100 yıl ya da 1000 yıl ileri gitsin ki yani zamanın benim için durması diğerleri için işlemesi demekse bu mantıksız geliyor ışık hızına ulaşan bir nesne sadece aksiyon yaşamış olmaz mı