yusuf5755
Dünyayı dönmeye iten kuvvet nedir?
bedia-burhan3332
aşırı abaza olması
furkan-ceylan3944
Kütle çekim kuvveti
furkan-ceylan3944
Kütle çekim kuvveti olabilir mi?
altan-akkas7886
5 milyar yıl önceki güneşin hareketi
yusuf5755
Kütle çekim kuvveti mantıklı geliyor.Ama başka bir şey var mı merak ediyorum.
burtay-mutlu7940
Sadece dünya değil uzaydaki bütün cisimler dönüyor. (Bir kaç özel istisna hariç) Enerjinin korunumu nedeniylede bu sürekli ... Ama insan mantığı bu enerjinin bir gün bitmesi ve durmaları gerektiğini söylüyor. Çünkü dünyadaki mantığımız buna alışkın. Oysa bu göreceli, çünkü bu şeklide düşünmeye alıştığımız ortamda sürtünme vasıtasıyla dönme enerjisini tüketen hava molekülleri var..... Diğer yandan tüm cisimlerin dönmesinin, evrenin genişlemesinden kaynaklanan hareketden de başlamış olabileceğini düşünüyorum. Kütle çekimi sürekli çeken bir kuvvet. Yani bence iki cisim arasında olduğunda yavaşlatıcı etkisi olur. Ancak 2 cisim, dünya-ay gibi ise bunu bir dengeye oturturlar ve süreç çok yavaş olur. Ama bir kuyruklu yıldız, yörüngeden çıkan bir uydu gibi gelip geçen bir cisimde, dönme enerjisinin bir kısmı aktarılıp, yavaşlama olur gibi geliyor. Diğer yandan, Samanyolu merkezindeki karadelik döndüğü için etrafındaki tüm kütlede dönüyor. Bu enerjinin bir kısmı güneşimize, oradanda dünyamıza ulaşıyor diyenlerde var.
onur-akbulut8248
güzel soru.
fidan-cosar7740
açısal momentumun korunumu da olabilir
yusuf5755
Cevaplarınız için çok teşekkür ediyorum arkadaşlar.