mimiuzay7956
Stephen Hawking'in 'felsefe artık öldü' cümlesi aklıma kazındı bilimin getirileri karşısında felsefe tıkanmış mıdır ? yada cevapları artık bilim sayesinde bulabiliyoruz da felsefeye diyecek söz kalmadı mı ? sizce felsefe öldü mü ?
ilayda-altinok5860
Aslında evet deneycilik ve kesin bilim anlayışı felsefenin elastik ve ucu açık uygulama alanını kökünden kazımıştır. Felsefe doğadaki bütün bilimleri bir bütün olarak ele alıp işler iken yeni sistem lokalleşmiş ve hatta araya duvarlar örmüştür. Bilimin ahlaktan yoksun materyalist bir çizgi çizmesine de sebep olmuştur. Oysa bütün bilimlerin arasındaki uyum ve ahengi yakalayabilsek o zaman 'neden' sorusunun gerçek cevabını bulabiliriz.
bana-kalici-bir-sey-soyle3793
Stephen Hawking bu sözüyle de bir felsefe yapmıştır. Öte yandan, benim öldüğünü gördüğüm tek şey Hawking'in fikirleri. Felsefe ancak insanoğluyla birlikte yok olabilir. Bilim ancak felsefenin rolünü büyütür, menzilini genişletir. Felsefe olmadan bilimin hiçbir anlamı kalmaz. Bütün fizik dünyası CERN'de varlığın temelini araştıradururken, yani varoluş felsefesi üzerine ter dökerken, fizikçi olduğunu iddia eden Hawking'in bu çocukca sözleriyle gündeme oturma çabaları gerçekten hayret verici olduğu kadar da merak uyandırıcıdır; "Bu sözleri gerçekten zeki birisi mi söylüyor?"
bana-kalici-bir-sey-soyle3793
Stephen Hawking bu sözüyle de bir felsefe yapmıştır. Öte yandan, benim öldüğünü gördüğüm tek şey Hawking'in fikirleri. Felsefe ancak insanoğluyla birlikte yok olabilir. Bilim ancak felsefenin rolünü büyütür, menzilini genişletir. Felsefe olmadan bilimin hiçbir anlamı kalmaz. Bütün fizik dünyası CERN'de varlığın temelini araştıradururken, yani varoluş felsefesi üzerine ter dökerken, fizikçi olduğunu iddia eden Hawking'in bu çocukca sözleriyle gündeme oturma çabaları hayret verici olduğu kadar da merak uyandırıcıdır; "Bu sözleri gerçekten zeki birisi mi söylüyor?"
seyit-ali-yerlikaya7092
bence ölen tek şey hayata önem vermediğimiz için ortaya çıkan anlayışsızlık bu yüzden de ilaydanın dediği gibi ahlaktan yoksun yani materyalist(kısmende olsa ateist)leşmiltir. Öldü mü? ölmedi? mi o insanın kendi çılgınlığından dolayı ortaya atılan bir yorum, bir varsayım sadece
naz-yilmaz5778
Felsefi bilimi öldü. Mesela insan anatomisini öğrenmek isteyen birisi insan hakkında felsefi tarihine bakmaz ya da insan vücudu üzerine yapılan felsefi düşünceleri dikkate almaz. Direk bilimsel makalelere gider. Hawking'in kast ettiği şey budur. Öbür türlü ''Felsefe tamamen öldü'' diye kast etmemiştir.