muharrem-turker8530
Mesela Wien kayma yasası ,,, tamamiyle deneysel bir argüman olarak ortaya çıkan bir önemli yasa ,,, Şu gerçekten mümkün mü ,,, deneysel bir yasanın yahut ifadenin (özellikle wien kayması için ) tümden köklü olarak evveldeki var olan kuramsal ve kanıtlanmış kuramsal kanıtlara dayanarak açıklayabilinme kapasitesi ne olur ? Yani salt deneysel ifadenin sebeb- sonuç bağıntılarını irdeleyerek diger fizik argümanlarından bir şekilde çıkartılabilecek olması kadar doğal bişey olamaz mıydı ? Bence Win kayma yasasının bile teorik olarak ispatlanmış bir versiyonundan türetilmiş olması lazım gelir,,,Sizce ?
gorkem-seven5908
Önce kendi anladığımı yazayım. Doğaya bakarak doğa kanunlarını bir şekilde bulduk, peki zaten halihazırda bilgilerimizi kullanarak doğaya bakmadan diğer yasaları bulabilir miyiz? diye sorduğunu düşündüm kısaca. Cevabım birazdan
gorkem-seven5908
Önce kendi anladığımı yazayım. Doğaya bakarak doğa kanunlarını bir şekilde bulduk, peki zaten halihazırda bilgilerimizi kullanarak doğaya bakmadan diğer yasaları bulabilir miyiz? diye sorduğunu düşündüm kısaca. Cevabım birazdan.
gorkem-seven5908
Önce kendi anladığımı yazayım. Doğaya bakarak doğa kanunlarını bir şekilde bulduk, peki zaten halihazırda bilgilerimizi kullanarak doğaya bakmadan diğer yasaları bulabilir miyiz? diye sorduğunu düşündüm kısaca. Cevabım birazdan. -Wien kayma yasası zaten teorik olarak önce kurulmuş sonra deneysel olarak test edilmiş bir kuramdır. Hatta deney sonuçları bu yasaya tam uymamıştır, çünkü kara cisim ışıması bir sıcaklıktan sonra beklendiği gibi artmamıştır. Neyse, şu an kuantum mekaniğide pek çok şey önce teorik olarak varlığı farkedilmiş sonra da aranmıştır, bazıları bulunmuştur. Örneğin anti madde, higgs ve diğer bozonlar. Elimden geldiğince verebildiğim cevaplar bu kadar.
gorkem-seven5908
Önce kendi anladığımı yazayım. Doğaya bakarak doğa kanunlarını bir şekilde bulduk, peki zaten halihazırda bilgilerimizi kullanarak doğaya bakmadan diğer yasaları bulabilir miyiz? diye sorduğunu düşündüm kısaca. Cevabım birazdan. -Wien kayma yasası zaten teorik olarak önce kurulmuş sonra deneysel olarak test edilmiş bir kuramdır. Hatta deney sonuçları bu yasaya tam uymamıştır, çünkü kara cisim ışıması bir sıcaklıktan sonra beklendiği gibi artmamıştır. Neyse, şu an kuantum mekaniğinde pek çok şey önce teorik olarak varlığı farkedilmiş sonra da aranmıştır, bazıları bulunmuştur. Örneğin anti madde, higgs ve diğer bozonlar. Elimden geldiğince verebildiğim cevaplar bu kadar.