mehmet-bektas4441
Uzayda basınç kavramı nasıldır ? Rivayetlere göre Astronotlar kasklarını çıkarırsa beyinleri patlıyormuş bunun nedeni nedir ?
deniz-akturk1215
Dünyada basınç olayından bahsedersek bu daha açıklayıcı olacaktır, dünyada basınç yerçekiminin havayı aşağıya doğru çekerek ağırlığından dolayı yük bindirme yaparak sağlanır, ve canlılarda bu basınca adapte olacak şekilde evrimleşmişlerdir. Vakumlu ortamda (aslında anlamanız için uzay demem gerekirdi ama aslında heryer uzay, bir mantık hatası olmaması için aslında vakumlu ortam denir) yerçekimi de olmadığından herhangi bir canlı korumasız bir şekilde bu ortamda bulunursa kan basıncına karşılık gelen bir basınç olmayacağı için damarların patlama ihtimali olabilir.
faruk-deveci2484
dünyada çok kuvetli bir dış basınç (atmosfer basıncı) vardır.Birde iç basınç vardır.(insanın içi,kutunun içi,şişenin içi vb.)iç ve dış basınç birbirine eşit olduğundan canlıya bi zarar vermez.Ama uzayda dış basınç yoktur.Bu yüzden iç basınç dış basınçtan daha fazla olacağı için dışa doğru şişmeye başlayarak patlar.Eğer dünyada bir cismin iç basıncı azaltılırsa o cisim içe doğru büzülmeye başlar.Mesela bir su şişesini ele alalım eğer içindeki hava vakumlanırsa içe doğru çökmeye başlar,eğer içine hava verilirse bu seferde şişer ve en sonunda patlar.
irfan-aydogan1559
Deniz seviyesindeki hava basıncı ne kadarsa, Everest dağının tepesindeki hava basıncı, ve dahi; uzayda yıldızlar arasındaki gaz boşluktaki basınçta eşittir. Evren tam boşluk sevmez. tam boşluk mutlaka bir madde ile doldurur. madde boşluğu doldurmaya yetmemişse o boşlukta negatif başınç vardır. yani vakum odasıdır vakum ne kadar güçlü ise çevresindeki duvarı o kadar içeri çeker. Tam boşluk oluşturacak bir vakum cihazı yapılamayacağı gibi; tam boşluğu hapsedecek sağlamlıkta bir duvarda yoktur. Bu olay aslında kuranı kerimde kıyamet koptuğunda dağların nasıl un ufak olacağını da ispatlar. o gün sığınılacak hiçbir yer yoktur der. çünkü tüm kainattaki her maddenin içinde gaz vardır. bilim insanın söylediğine göre evren şu an için genişlemektedir. muhtemelen büyük patlama sonucu oluşan gaz ve ısı artışı sebebi ile olsa gerek. Şayet evren soğumaya başlarsa, bir anlıkta olsa tüm evrende ani bir vakum olayı gerçekleşecek, işte o vakum olayı, kainatın yada evrenin büyüklüğünü düşündüğümde, ne kadar güçlü bir vakum olacağını hayal dahi edemiyorum işte o an tüm gazlar içinde bulundukları her şeyi parçalayacak ve açığa çıkacaktır. dağların un ufak olması başka türlü izah edilemez. linkini verdiğim videoyu izleyin
https://www.youtube.com/watch?v=ogx_feE5bi4
Gaz basınçlarının her yerde eşit olmasının ispatını istiyorsan söyleyim. Kapalı kaplardaki gaz basıncı her yerde aynıdır. yani birbirinden farklı büyüklükte iç içe ve dahi yanyana olacak şekilde konumlanmış kapların içlerinde farklı gaz ve farklı basınçta olsalar, bu gazlar, borular vasıtası ile bir kapta birleştirilip vanaları açılsa, bütün kaplardaki başınç eşit olur. Kapların tabanındaki basınç ne ise tavanındaki basınçta aynı olur. yoğunluğu fazla olan gaz kabın dibinde yoğunluğu en az olan gaz, kabın en üst kısmında yer alır. Fakat basınçları eşittir.
sezer-erek1093
Uzay bir boşluk değildir. Tüm uzay cisimleri üzerinde değişik yoğunluklarda basınç oluşturan ve her madde üzerinde farklı.itme gücüne sahip varlık ike doludur. Bu varlık Dünya atmosferini Dünya üzerine iterek üzerimizdeki ilk basıncı tetikler. Hatta yerçekimine ilaveten bizi Dünya çekirdeğine doğru itime etkisi de olabilir.
Evrenin genişlemesini de Tıpkı hava ve içindeki tozlar gibi düşünebiliriz. Uzayı dolduran bu varlık büyük patlamanın etkisiyle oluşan işi sebebiyle genişliyor olabilir. Yıldızlar söndükçe bu ısı azalacak ve bu varlıkta hızlı bir daralma oluşmaya başlayarak ve yeni bir büyük patlamaya zemin oluşacaktır.
sezer-erek1093
Az önce yaptığım paylaşım bilimsel kaynaklara dayanarak yaptığım bir paylaşım değil. Sadece bir fikir yürüttüm. Uzay Bilim ve Teknoloji sayfasında da yaptığım bu paylaşım çok kişi tarafından beğenilmişti. Sorulan çok sayıdaki soruya da kendşmce cevaplar bulmaya çalışmıştım. Ama cevaplarının bilimsel olduğunu savunmadım. Sonra karşıt fikrli 2~3 kişi bana cadı muamelesi yaptı. Admine şikayet ettiler. Ardından hiçbir açıklama yapmaksızın paylaşımını silip beni guruptan çıkarttılar.