abdulmecit-kotan3241
Hızlanan cismin kütlesi artar mı ?
ziya-coban2148
E=mc2 formülü kütlenin enerji cinsinden değeridir.bu formülde kütleyle hız arasındaki ilişkiyi değil kütleyle enerji arasındaki ilişkiyi verir. kütleyle hız arasındaki değişimin bağıntısı internette araştırıp bulabilirsiniz. eğer bir cismi ışık hızına yaklaştırırsak kütlenin arttığını gözlemleyebiliriz.ancak bir cismi şuanki koşullarda ışık hızına ulaştırmak mümkünkün değildir sadece ışık hızına yaklaştırılabilir.
orhun-demirci6895
kütle ve enerji dışardan gözlemlenerek belirlenir. çok hızlı giden bi cisimde ikisini ayırt etmek zorlaşır. bu yüzden kesin olarak bi yargıya varmak çok zor olur. ancak meb kitabına göre artmaz. enerjisi artar sadece. mc2 si yani
orhun-demirci6895
kütle değişmeyen madde miktarı olarak kabul ediliyor günümüzde. Einstein ın gorecelik kuramında hataya düştüğü tek noktada burda boy gösteriyor. hızlandıkça şekil ve zamanda değişiklikler olabiliyor ama kütle her zaman sabit.
porofsercan-porofser6904
aslında fotonun durağan kütlesi olmadığındanda bahsedilir bu yüzden kütleyi hız yüzünden varmış gibide algılayabiliriz....ammavelakinki hız mevcut kütleyi onunla aynı hızdaki ölçüm aletine göre normalden çokmuş gibi göstermez yanlızca aradaki hız farkından dolayı kütle varmış gibi ölçülür....ilk cümlenin konuyla alakasını bende anlamadım ama neyse anektod olur :D....
orhun-demirci6895
anladığım kadarıyla enerji farkının ölçüme kütle olarak yansıdığını söylüyosunuz. bende onu diyorum zaten burdaki değişim aslında ölçümün yetersizliği değil midir?
sercan-oguz6607
Elinizi yumruk sekline getirin ve bunu terazide tartin teraziye hangi hizda koyduysaniz o hizda bir kum torbasina vurun. Sonra yumrugunuzusert bir şekilde teraziye vurarak agirligini vurdugunz andaki değere bakin (bunun sonucu ne olacagini bilmiyorum) ve o hizda kum torbasina koyun. Terazinizi calistrmadan önce elinizi teraziye koyun ve teraziyi calistirin yumrugunizun asil kütlesini ogrenrceksinz. Bnce bu taktik bu sorunun yanitini verir....
abdulmecit-kotan3241
Üzgünüz, bu içeriği görüntülerken bir hatayla karşılaştık. Kullanıcı iseniz, lütfen daha sonra tekrar deneyin. Yöneticiyseniz, daha fazla bilgi için Flarum günlük dosyalarınıza bakın.
mertali-mutlu5135
ben kütlesinin artıp uzunluğunun kısaldığını biliyorum fakat ışık hızına erişinde uzunluğu sonsuza yükselir.
orhun-demirci6895
uzunluğu kısalıp kütlesi azaldığına göre yoğunluğu artıyor ozaman. d=m/v teoremine göre
ozgurazad-celik7462
Bir kütlenin belirli bir hızdaki değerini veren formül m kütlesinin;hızın limitinin ışık hızına eşit olduğundaki oranından yani 1'den o an ki hızının ışık hızına oranının çıkarılıp karekökünün alınmasıyla elde edilen sonuca bölünmesiyle elde edilir. Yani formülden de anlaşılacağı üzere hız ışık hızına ulaştığında kütle değeri sonsuza gitmektedir.
mat-tas4658
E=mc2 Kütlenin sabit kalması demek ya hızın yada enerjinin sabit tutulmasına bağlıdır.Bu formüle göre kütle yolda büyümez veya küçülmez (sürtünme harici) Sadece hıza bağlı olarak kütle bir ivme kazanır ve kütle ağırlığı artıyor gibi görünür.En güzel örnek lunapark hız trenleridir. Orada kütlemiz sabit olduğu halde manevralarda extra bir kuvvet hissederiz.Kütle sabit kalıyorsa hız veya enerjiden biri de sabit kalıyor demektir.Zaten ışık hızının ötesine şimdilik geçilemediğine göre ışık hızına ulaşıldığında bu formül bir noktadan sonra takılı kalacaktır.Sadece o kütlenin önüne geçen hareketsiz veya karşısından gelen kütleye çarparsa bir enerji ve kütle patlaması oluşur.Aynı olayın tersi düşünülürse ışık hızından durma noktasına geçilmeye kalkılırsa bu sefer eksi yönde bir ivme ile kütle kazanımı varmış gibi olur.
emin-mf3873
cisimler hızlandıkça kütle artar (bence merkezkaçta bundan dolayı olabilir) cisim ışık hızına ulaşınca kütle sonsuzdur yani yoktur fotonların bu yüzden kütlesi yoktur.Fotonlar zamansızdır
emir9851
Evet hızlanan cismin kütlesi artar.Özel izafiyet teorisinde hareket eden cisimlerde uzunluklar kısalır ve zaman yavaş akar.Bununla birlikte hareket eden cismin kütlesi de artar.Hatta bunun bir formülü vardır.
furkan-tugrulelci4842
Öğretmenin ile şu diyaloğu kurman yeterli olacaktır.
+ Hocam baskül neyi ölçer ?
- Kütleyi ölçer.
+ Hocam peki ben baskülün üzerindeyken hızım 0 dır değil mi ?
- Doğru.
+ Peki ben baskülün üzerine yüksek bir yerden atladığımda, o hızım ile basküle ilk temas ettiğim anda baskül neden kütlemi fazla ölçüyor ? Bu fazlalık dediğiniz gibi hızımdan kaynaklanmıyorsa, neyden kaynaklanıyordur ?
Lise müfredatı öğrencilerin ortalama kavrama kabiliyeti göz önünde bulundurularak hazırlanır, bu yüzden bilgiler basit ve yarımdır. Hatırlarsan ilk okulda da, 1 den 2 çıkmazdı.
faruk-deveci2484
baskül ölçüm yapılacağı zaman üzerindeki cismin hızı 0 olmalı aksi taktirde yanlış ölçüm yapacaktır.
bu sefer momenti bulmuş olursun P=mv
yalcin-senel8699
Arkadaşlar zaten cisim hareketliyse E=mc^2 ile değil işin içine momentum girdiği için işler değişiyor E=mc^2 durgun cisimler için. Einstein in ön gördüğü gibi cisim ışık hızına yaklaştıkça enerji oluyoruz yani kütleden bahsedemeyiz bence.
user325415
Kütle, çift kollu terazi ile ölçülürken, ağırlık ise tek kollu yaylı terazi veya baskül gibi aletlerle ölçülür. e=mc^2 formülü enerji ve kütle arasındaki bağlantıyı dışarıdan bakan bir gözlemciye göre verir. Işık hızına yakın bir hızda hareket eden bir uzay gemisinin içinde, uzay gemisinin hızlanmasını sağlayan enerji miktarı, cismin kütlesini artırırken, cismin uzunluğunda kısalmaya dolayısıyla cismin hacminin de azalmasına sebep olacaktır (dışarıdan bakan gözlemciye göre). uzay gemisinin içindeki bir gözlemci için; cismin kütlesini ölçmek çift kollu terazi ile yapılacağından, çift kollu terazinin bir kesesine önceden elinde bulunan (manavlarda ve pazarlarda kullanılan ve üstünde kütlesi yazan malzemeler:)) değeri belli malzmelerle karşılaştırdığında aynı kütleyi hesaplayacaktır. maddenin hacmini hesaplamak için kullanacağı mezura ise uzay gemisinin hızından dolayı kısalacağı için aynı hacmi bulacaktır. maddenin özağırlığı ise özkütle=kütle/hacim formülüne göre değişmemesi gerekecektir. (galiba!)
can-kacar6645
Biraz alakasız gibi olacak ancak (cisimler hızlandıkça kütleleri artıyorsa) kütlesi olan bir cisim herhangi bir cisme çarptığında bir etkide bulunacaktır. Yani fotonlarda kütle olsaydı arkamıza Güneş ışınlarını alıp ışık hızında seyahat edebilir miydik ?